Vihreän siirtymän vauhdittamia toimialoja Suomessa ovat esimerkiksi vety-, akku-, biotuote- ja kaivosteollisuus. Kaikilla näillä aloilla tuotetaan ja käytetään suuria määriä kemikaaleja, jotka ovat terveydelle tai ympäristölle vaarallisia tai aiheuttavat palo- ja räjähdysvaaraa.
Esimerkiksi vetyteollisuuden kasvu tulee lisäämään myrkyllisen, syövyttävän ja vesieliöille vaarallisen ammoniakin sekä myrkyllisen ja helposti syttyvän metanolin tuotantoa. Vety ja biokaasu ovat erittäin helposti syttyviä, ja myös biohiilen käsittelyyn liittyy paloturvallisuusriskejä.
Riskit on tunnistettava ja onnettomuuksiin varauduttava
Vaarallisiakin kemikaaleja on mahdollista käsitellä turvallisesti, ja siihen on pyrittävä myös vihreän siirtymän toimialoilla. Turvallisuuden täytyy olla keskeinen ohjaava tekijä jo hankkeiden ensimmäisistä suunnitelmista alkaen.
Erityisesti kemikaalien siirtoihin ja kuljetuksiin liittyy kuitenkin riskejä, joita ei parhaillakaan ratkaisuilla pystytä täysin sulkemaan pois.
Siksi on ehdottoman tärkeää, että kemikaalionnettomuuden riskit tunnistetaan ja sekä yritykset että pelastustoimi varautuvat onnettomuustilanteiden hoitoon.
Toimintamallit ja suojaimet parantavat työturvallisuutta
Varautumiseen kuuluu myös työturvallisuuden varmistaminen onnettomuustilanteissa toimittaessa. Tässä auttavat tutkittuun tietoon perustuvat toimintamallit ja suositukset esimerkiksi tarvittavista henkilönsuojaimista. Tärkeää on säännöllinen harjoittelu.
Jos vihreän siirtymän toimialojen kemikaaliriskit ja niihin varautuminen kiinnostavat, kannattaa seurata Työterveyslaitoksen yhdessä Pohjois-Suomen pelastuslaitosten kanssa toteuttamaa Arktinen C-valmius ja suojautuminen -tutkimushanketta.
EK:n vihreiden investointien dataikkuna puolestaan tarjoaa kiinnostavan kurkistusmahdollisuuden siihen, mitä vihreä siirtymä käytännössä tarkoittaa.
Ja ettei jäisi epäselväksi: vihreä siirtymä on välttämätön ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Tehdään siitä yhdessä myös turvallista!
Lisätietoja:
Arktinen C-valmius ja suojautuminen – Valmiuden edistäminen vakavien kemikaaliuhkien varalta ja pelastajien suojautuminen pohjoisessa toimintaympäristössä (tutkimushankkeen esittely)
EK:n vihreiden investointien dataikkuna
Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Työterveyslaitos on jo vuodesta 1945 rakentanut terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä. Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.
Kommentointi