Etätyöterveysneuvottelussa korostuu valmistautumisen ja vuorovaikutuksen merkitys

Kun työterveysneuvottelu järjestetään etäyhteydellä, on tärkeää valmistautua huolella ja huomioida digitaalisen vuorovaikutuksen erityispiirteet. Työterveyslaitoksen uusi oppimateriaali tarjoaa vinkit ja välineet onnistuneeseen etätyöterveysneuvotteluun.
Henkilö osallistuu toimistoympäristössä kokoukseen tietokoneen välityksellä.
Sanna Pesonen
Sanna Pesonen
tutkija

Etätyöterveysneuvottelut ovat yleistyneet koronapandemian myötä. Neuvottelussa sovitaan työntekijän, työterveyshuollon ja työpaikan kesken, millä keinoin työntekijä voisi jatkaa työssään alentuneesta työkyvystä huolimatta. 

– Etätyöterveysneuvotteluihin ei ole ollut selkeää ohjeistusta. Niitä toteutetaan pitkälti lähitapaamisten tapaan, eikä välttämättä ajatella, mitä pitäisi huomioida silloin, kun ainakin osa on mukana etäyhteydellä, projektipäällikkö Sanna Pesonen Työterveyslaitoksesta sanoo. 

Pesonen vetää tutkimushanketta, jossa on luotu toimivia käytäntöjä etätyöterveysneuvotteluihin. Hankkeen havainnoista on julkaistu oppimateriaali, josta löytyy vinkkejä siihen, mitä huomioida ennen neuvottelua, sen aikana ja sen jälkeen. 

Hankkeessa tehtyjen havaintojen perusteella keskeistä on varmistaa etukäteen, että kaikki osallistujat tietävät, miten neuvottelu järjestetään. Kannattaa myös varata rauhallinen tila ja minimoida mahdolliset häiriöt, kuten keskeytykset tai tekniset ongelmat. 

Tärkeää on myös varmistaa, että kaikki pääsevät ääneen ja tuomaan oman näkökulmansa esille, sillä puheenvuoron ottaminen on etänä vaikeampaa. Etäneuvottelut ovat usein myös tehokkaita ja etenevät nopeasti, joten joskus on tarpeen hidastaa tahtia ja varmistaa, että kaikki tuovat esille oman näkemyksensä. Jotta toisten eleet voisi havaita, kamerat kannattaa pitää päällä. 

– Kameroiden käytöstä tulee läsnäolon tuntu. Esimerkiksi nyökkäyksillä voi osoittaa myötätuntoa, Sanna Pesonen sanoo. 

Uusi oppimateriaali täydentää Työterveysneuvottelu-oppimisohjelmaa, josta löytyy sekä työntekijälle, esihenkilölle että työterveyshuollon edustajalle opit onnistuneen työterveysneuvottelun käymiseen. 

Tutustu 

Tutustu hankkeeseen

Lisätiedot 

  • Projektipäällikkö, tutkija Sanna Pesonen, Työterveyslaitos, sanna.pesonen [at] ttl.fi, p. 030 474 7254

Jaa sisältö somessa!