Kehittämistä askel kerrallaan, monilla tasoilla

Ilmastonmuutoksen haasteiden kohtaaminen tarkoittaa oman ja työyhteisön toiminnan muuttamista kestävämmäksi. Työpaikan strateginen linjaus tai arvolausuma ei vielä riitä, vaan tarvitsemme jatkuvaa yhteistä ideointia – ja ideoiden toimeenpanoa.

Miten uusi toimintatapa työyhteisössä syntyy?

Ilmastotoiminnan tasot

Ilmastotoiminnan tasot

Yhdessä kehittäminen etenee askeleittain

Muutos lähtee yksittäisistä askeleista. Työntekijät ehdottavat usein pieniä parannuksia työhönsä. He huomaavat nopeasti, jos jokin toimintatapa ei käytännössä toimi tai työssä tulee eteen yllättäviä ongelmia. Työntekijät ovat usein parhaita asiantuntijoita kertomaan, miten arjen työn sujuvuutta voisi parantaa.

Jotta muutokset laajenevat koko työyhteisöön, on tärkeää tarkastella toimintaa yhdessä työyhteisön voimin. On hyvä olla yhteinen käsitys siitä, miten koko työpaikka vastaa ilmastonmuutoksen haasteisiin. Näin työpaikan työskentely ja toiminta voidaan rakentaa kestäväksi myös tulevaisuudessa.

  1. Yksittäinen parannus
    • Kokonaisuus rakentuu pienten muutosten kautta. On kuitenkin tärkeää, että ne vievät kehitystä samaan suuntaan.
    • Pienistä, rajatuista käytännön kokeiluista saa hyvää kokemusta muutosten toteuttamisesta, onnistumisista ja haasteiden ratkaisemisesta. Usein ne myös vaativat vain vähän resursseja.
  2. Prosessien ja käytäntöjen muokkaaminen 
    • Kehittäminen voi vähitellen laajentua kohti monimutkaisempia prosesseja ja kokonaisuuksia, kun työyhteisöllä on suunnasta ja tavoitteista yhteinen käsitys.
  3. Työpaikan toimintatavan yhteinen kehittäminen  
    • Syvällinen muutos on iso ja ajallisesti pitkä prosessi. Se vaatii melkoisesti resursseja, usein kuukausia tai jopa vuosia.
    • Työpaikalla on hyvä seurata ja käydä yhdessä läpi syvällistä muutosta. Olemmeko kulkemassa oikeaan suuntaan. Työyhteisön toiminta ei hetkessä muutu uudenlaiseksi, ja suuntaa voidaan matkalla yhdessä muokata.