Suunnitelma syntyy: visio, nykyhetki ja lähituleva
Tehtävä 1: Visioi työpaikkasi tulevaisuutta!
Alla olevassa Visioi työpaikkasi tulevaisuutta! -tehtävässä voit ideoida vapaasti ilmastotoimia, joita työpaikalle toivot. Käytä mielikuvitusta!
Visioidessa on tarkoitus kuvitella
- miten oma työpaikkasi voisi vuonna 2030 olla esimerkillinen ilmastoystävällinen työpaikka.
- millä tavoin työpaikka on edistynyt ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja muutoksen hillinnässä.
Hyödynnä apuna tietoja esimerkiksi oman toimialasi kehityksestä ja uusista keksinnöistä.
Tehtävä 2: Kehityskartta tunnistaa missä mennään
Visiointi on parhaimmillaan innostavaa. Konkreettisessa kehittämisessä on kuitenkin olennaista lähteä liikkeelle siitä, missä ja millaisessa vaiheessa ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen tällä hetkellä on. Mistä teoista työpaikkasi arki koostuu ja mihin suuntaan muutosta ollaan viemässä?
- Palauta ensin mieleen työpaikkasi lähtötilanne, jonka kartoititte Työpaikan ilmastotoiminnan mittarilla.
- Pohdi sen jälkeen alla olevan Kehityskartan avulla, millainen työpaikan arki on ja miten ilmastoteot toteutuvat työssä.
- Kuvaa arkea sellaisena kuin se todella on – ei sellaisena kuin esimerkiksi strategiat sen määrittelevät. Ethän myöskään visioi tai kirjaa toiveita ja pulmia.
Jakautukaa ryhmiin sen mukaan, mitä työtä tai ammattia edustatte. Esimerkiksi koulussa opetushenkilöstö ja ravitsemus- tai puhtaanapidon ammattilaiset muodostavat kaikki oman ryhmänsä. Ota esille alla oleva Kehityskartta-kuva ja kirjoita siihen ryhmän ajatuksia.
Miten työ on muuttumassa?
- Keskity ensin pohtimaan kohtia Työn sisältö ja tarkoitus nyt ja lähitulevassa.
- Kuvaile Työn sisältö ja tarkoitus nyt -ruutuun: Keitä ovat asiakkaamme ja millaisia tarpeita heillä on? Mitkä ovat keskeiset työtehtävämme? Mitkä ilmiöt ja asiat osaamme ja hallitsemme hyvin?
- Kirjoita vastaavasti Lähitulevan työn sisältö ja tarkoitus: Mitä uusia asiakasryhmiä ja asiakastarpeita on näköpiirissä? Millaisia uusia tehtäviä on tulossa? Mitä uutta on otettava haltuun?
- Siirry seuraavaksi kohtiin Käytännöt nyt ja lähitulevassa.
- Kirjoita nykytilanne ruutuun Käytännöt nyt. Mitkä ovat sinun työpaikallasi tyypilliset tavat toimia? Mitkä ovat keskeiset työvälineet ja säännöt, entä miten työt on jaettu?
- Kirjoita vastaukset myös lähitulevasta. Mitä uusia toimintatapoja ja välineitä työpaikallesi on tulossa? Onko työnjakoon tai ohjeistuksiin tulossa muutoksia?
Tutki Kehityskarttaa
Seuraavaksi ryhmät esittelevät oman Kehityskarttansa toisilleen. Keskustelkaa, missä asioissa ilmastomyönteisyys ja eri ammattialojen yhteistyö tällä hetkellä näkyvät.
- Mihin pitäisi seuraavaksi kiinnittää huomiota, jotta päästäisiin kohti Kehityskartassa suunniteltua lähitulevaa? Entä kohti tehtävässä 1. ideoitua visiota vuodesta 2030?
- Miten eri ammattilaisten yhteisiä ilmastomyönteisiä toimintatapoja voitaisiin vahvistaa nyt ja lähitulevassa?
Anna toimintatavoille nimet
Tarkastele Kehityskartalle tehtyjä kirjauksia. Minkä nimen voisi antaa
- nykyiselle toimintatavalle (= sisältö ja tavat toimia nyt)?
- lähitulevan toimintatavalle (= sisältö ja tavat toimia lähitulevassa)?
Käytä mielikuvitusta! Tärkeintä on, että nimi kiteyttää työryhmälle keskeiset asiat nykytilasta ja lähitulevasta. Tallenna lopuksi kartta tai kartat yhteisesti sovitulla tavalla.