Hanke

Etsimme terveitä henkilöitä pitkäkestoisen koronan tutkimukseen

Etsimme terveitä henkilöitä pitkäkestoisen koronan tutkimukseen.
Osalle jää koronasta pitkäkestoisia oireita. Sinä voit auttaa heitä. Etsimme mukaan Työterveyslaitoksen, HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimukseen terveitä henkilöitä. Osallistuminen tapahtuu helmi-kesäkuussa 2023 ja ajoittuu noin viikon ajalle.

Tutkimukset sisältävät kyselyn, puristusvoiman mittauksen ja kaksi verinäytteen ottokertaa. Ilmoitamme sinulle, jos verikoetuloksiesi perusteella on tarvetta jatkoselvittelyihin. Osalle voidaan tarvittaessa tutkittavan luvalla tehdä myös tutkimukseen liittyviä lisätutkimuksia.

Olisitko sinä sopiva henkilö? Voit ilmoittaa kiinnostuksesi tutkimukseen osallistumisesta täyttämällä alla olevan lyhyen verkkokyselyn. Olemme yhteydessä tutkimukseen valittuihin henkilöihin ja kerromme tarkemmin osallistumisesta. 

Kysely aukeaa tammikuussa.
Henkilö nenäsuojassa katsoo ulos junan ikkunasta.

Haluatko mukaan pitkäkestoisen koronan tutkimukseen?

Hae mukaan koronan tutkimukseen! Täytä verkkokysely

Olet etsimämme henkilö, jos olet työikäinen ja pääset tutkimuksiin pääkaupunkiseudulle. Lisäksi:

  1. Olet sairastanut koronan vuoden 2022 aikana, mutta et ole saanut pitkäkestoisia oireita (yli 3 kk) tai
  2. Et ole sairastanut koronaa

Aikataulu

6/2022–5/2024

Tavoitteet

Tutkimus on osa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimushanketta, jossa HUS on koordinoiva toimija. Hankkeelle on myönnetty EU Horizonin rahoitus (nro 101057553).

Tavoitteemme on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen. 

Tulosten avulla voidaan parantaa diagnostiikkaa sekä saada selvyyttä oireiden ja toimintakyvyn alenemisen taustalla olevista mekanismeista.  

Aineistot ja menetelmät

Tutkimukseen osallistujat ovat työikäisiä henkilöitä, jotka muodostavat kolme ryhmää: 

  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat 
  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat  
  • Terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota  

Tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet vähintään kaksi koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen. 

Kaikki tutkimukseen osallistujat täyttävät kyselyn, osallistuvat puristusvoiman mittaukseen ja antavat verinäytteet HUSlabissa ja Työterveyslaitoksen Helsingin toimipisteellä. Jos tutkimukseen osallistuja suostuu, osalle voidaan tehdä myös lisätutkimuksia, kuten kuuden minuutin kävelytesti, neurokognitiivinen tutkimus, suuhuuhde ja ulostenäyte sekä aivomagneettikäyrä. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen, HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ja Helsingin yliopiston kanssa.  

Tulokset ja vaikuttavuus

Raportoimme tutkimuksen tuloksia vuoden 2024 aikana.

Kysy lisää tutkimuksesta

Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Aki Vuokko

Aki Vuokko

apulaisylilääkäri
Sähköpostiosoite
aki.vuokko [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2148