Hanke

Etsimme terveitä henkilöitä pitkäkestoisen koronan tutkimukseen

Etsimme terveitä henkilöitä pitkäkestoisen koronan tutkimukseen.
Osalle jää koronasta pitkäkestoisia oireita. Sinä voit auttaa heitä. Etsimme mukaan Työterveyslaitoksen, HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimukseen terveitä henkilöitä. Osallistuminen tapahtuu helmi-kesäkuussa 2023 ja ajoittuu noin viikon ajalle.

Tutkimukset sisältävät kyselyn, puristusvoiman mittauksen ja kaksi verinäytteen ottokertaa. Ilmoitamme sinulle, jos verikoetuloksiesi perusteella on tarvetta jatkoselvittelyihin. Osalle voidaan tarvittaessa tutkittavan luvalla tehdä myös tutkimukseen liittyviä lisätutkimuksia.

Olisitko sinä sopiva henkilö? Voit ilmoittaa kiinnostuksesi tutkimukseen osallistumisesta täyttämällä alla olevan lyhyen verkkokyselyn. Olemme yhteydessä tutkimukseen valittuihin henkilöihin ja kerromme tarkemmin osallistumisesta. 

Kiitos kaikille tutkimuksesta kiinnostuneille. Olemme saaneet koronan sairastaneiden ryhmään runsaasti ilmoittautuneita. Tarvitsemme vielä tutkimukseen erityisesti miehiä ja alle 45-vuotiaita naisia, jotka ovat sairastaneet ja parantuneet koronasta tai eivät ole sairastaneet lainkaan koronaa. (Päivitetty 2.6.2023)
Henkilö nenäsuojassa katsoo ulos junan ikkunasta.

Haluatko mukaan pitkäkestoisen koronan tutkimukseen?

Kiitos kaikille tutkimuksesta kiinnostuneille. Koronan sairastaneiden ryhmään olemme saaneet runsaasti ilmoittautuneita. Tarvitsemme tutkimukseen vielä henkilöitä, jotka eivät ole sairastaneet koronaa. (Päivitetty 2.2.)

Olet etsimämme henkilö, jos olet

 • työikäinen
 • pääset tutkimuksiin pääkaupunkiseudulle ja
 • et ole sairastanut koronaa

Hae mukaan koronan tutkimukseen! Täytä verkkokysely

  Aikataulu

  6/2022–5/2024

  Tavoitteet

  Tutkimus on osa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimushanketta, jossa HUS on koordinoiva toimija. Hankkeelle on myönnetty EU Horizonin rahoitus (nro 101057553).

  Tavoitteemme on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen. 

  Tulosten avulla voidaan parantaa diagnostiikkaa sekä saada selvyyttä oireiden ja toimintakyvyn alenemisen taustalla olevista mekanismeista.  

  Aineistot ja menetelmät

  Tutkimukseen osallistujat ovat työikäisiä henkilöitä, jotka muodostavat kolme ryhmää: 

  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat 
  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat  
  • Terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota  

  Tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet vähintään kaksi koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen. 

  Kaikki tutkimukseen osallistujat täyttävät kyselyn, osallistuvat puristusvoiman mittaukseen ja antavat verinäytteet HUSlabissa ja Työterveyslaitoksen Helsingin toimipisteellä. Jos tutkimukseen osallistuja suostuu, osalle voidaan tehdä myös lisätutkimuksia, kuten kuuden minuutin kävelytesti, neurokognitiivinen tutkimus, suuhuuhde ja ulostenäyte sekä aivomagneettikäyrä. 

  Hanke toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen, HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ja Helsingin yliopiston kanssa.  

  Tulokset ja vaikuttavuus

  Raportoimme tutkimuksen tuloksia vuoden 2024 aikana.

  Kysy lisää tutkimuksesta

  Hille Suojalehto

  Hille Suojalehto

  ylilääkäri
  Sähköpostiosoite
  hille.suojalehto [at] ttl.fi
  Puhelin
  +358 30 474 2545
  Aki Vuokko

  Aki Vuokko

  apulaisylilääkäri
  Sähköpostiosoite
  aki.vuokko [at] ttl.fi
  Puhelin
  +358 30 474 2148