Etsimme terveitä henkilöitä pitkäkestoisen koronan tutkimukseen
Osalle jää koronasta pitkäkestoisia oireita. Sinä voit auttaa heitä. Etsimme mukaan Työterveyslaitoksen, HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimukseen terveitä henkilöitä. Osallistuminen tapahtuu helmi-kesäkuussa 2023 ja ajoittuu noin viikon ajalle.
Tutkimukset sisältävät kyselyn, puristusvoiman mittauksen ja kaksi verinäytteen ottokertaa. Ilmoitamme sinulle, jos verikoetuloksiesi perusteella on tarvetta jatkoselvittelyihin. Osalle voidaan tarvittaessa tutkittavan luvalla tehdä myös tutkimukseen liittyviä lisätutkimuksia.
Olisitko sinä sopiva henkilö? Voit ilmoittaa kiinnostuksesi tutkimukseen osallistumisesta täyttämällä alla olevan lyhyen verkkokyselyn. Olemme yhteydessä tutkimukseen valittuihin henkilöihin ja kerromme tarkemmin osallistumisesta.
Kiitos kaikille tutkimuksesta kiinnostuneille. Olemme saaneet koronan sairastaneiden ryhmään runsaasti ilmoittautuneita. Tarvitsemme vielä tutkimukseen erityisesti miehiä ja alle 45-vuotiaita naisia, jotka ovat sairastaneet ja parantuneet koronasta tai eivät ole sairastaneet lainkaan koronaa. (Päivitetty 2.6.2023)


Tavoitteet
Tutkimus on osa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimushanketta, jossa HUS on koordinoiva toimija. Hankkeelle on myönnetty EU Horizonin rahoitus (nro 101057553).
Tavoitteemme on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen.
Tulosten avulla voidaan parantaa diagnostiikkaa sekä saada selvyyttä oireiden ja toimintakyvyn alenemisen taustalla olevista mekanismeista.
Aineistot ja menetelmät
Tutkimukseen osallistujat ovat työikäisiä henkilöitä, jotka muodostavat kolme ryhmää:
- Koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat
- Koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat
- Terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota
Tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet vähintään kaksi koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen.
Kaikki tutkimukseen osallistujat täyttävät kyselyn, osallistuvat puristusvoiman mittaukseen ja antavat verinäytteet HUSlabissa ja Työterveyslaitoksen Helsingin toimipisteellä. Jos tutkimukseen osallistuja suostuu, osalle voidaan tehdä myös lisätutkimuksia, kuten kuuden minuutin kävelytesti, neurokognitiivinen tutkimus, suuhuuhde ja ulostenäyte sekä aivomagneettikäyrä.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen, HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ja Helsingin yliopiston kanssa.
Tulokset ja vaikuttavuus
Raportoimme tutkimuksen tuloksia vuoden 2024 aikana.
Kysy lisää tutkimuksesta

Hille Suojalehto

Aki Vuokko

