Hanke

Pitkäkestoinen koronavirusinfektio ja työkyky

Osalle covid 19-koronavirusinfektion sairastaneista jää pitkäkestoisia oireita, jotka haittaavat työ- ja toimintakykyä. Tilan tunnistamiseen ei ole diagnostisia testejä ja biologiset mekanismit tunnetaan puutteellisesti. Tässä hankkeessa tunnistamme koronavirusinfektion jälkeiseen pitkittyneeseen oireiluun liittyviä merkkiaineita ja mekanismeja tutkimalla geenien toimintaa. Lisäksi tutkimme pitkittyneiden oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn sekä työhön paluuseen.

Lämpimät kiitokset kaikille tutkimuksesta kiinnostuneille ja siihen osallistuneille! Olemme saaneet riittävästi ilmoittautuneita. Viestimme tutkimuksen tuloksista keväällä 2024. (Päivitetty 21.6.2023)
Henkilö nenäsuojassa katsoo ulos junan ikkunasta.

Aikataulu

6/2022–5/2024

Tavoitteet

Tutkimus on osa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimushanketta, jossa HUS on koordinoiva toimija.

Tavoitteemme on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen. 

Tulosten avulla voidaan parantaa diagnostiikkaa sekä saada selvyyttä oireiden ja toimintakyvyn alenemisen taustalla olevista mekanismeista.  

Aineistot ja menetelmät

Tutkimukseen osallistujat ovat työikäisiä henkilöitä, jotka muodostavat kolme ryhmää: 

  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat 
  • Koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat  
  • Terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota  

Tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet vähintään kaksi koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen. 

Kaikki tutkimukseen osallistujat täyttävät kyselyn, osallistuvat puristusvoiman mittaukseen ja antavat verinäytteet HUSlabissa ja Työterveyslaitoksen Helsingin toimipisteellä. Jos tutkimukseen osallistuja suostuu, osalle voidaan tehdä myös lisätutkimuksia, kuten kuuden minuutin kävelytesti, neurokognitiivinen tutkimus, suuhuuhde ja ulostenäyte sekä aivomagneettikäyrä. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen, HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ja Helsingin yliopiston kanssa.  

Tulokset ja vaikuttavuus

Raportoimme tutkimuksen tuloksia vuoden 2024 aikana.

Kysy lisää tutkimuksesta

Henkilökuva Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Aki Vuokko

Aki Vuokko

apulaisylilääkäri
Sähköpostiosoite
aki.vuokko [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2148