Tekoälyratkaisut hoivassa

Tavoitteet
- Tuottaa tietoa sekä konkreettisia ja käytännönläheisiä ratkaisuja aivan uudenlaiseen ja ajankohtaiseen tilanteeseen: tekoälysovellusten hyödyntämiseen hoivatyössä.
- Tarkastella, miten tekoälyn avulla voidaan vähentää työn kuormittavuutta ja lisätä työn mielekkyyttä sekä parantaa näin ammattilaisten hyvinvointia ja pitkällä aikavälillä työvoimapulasta kärsivän hoivatyön veto- ja pitovoimaa.
Aineistot ja menetelmät
Aineistona on Työsuojelurahaston rahoittaman Attendon Vaikuttavaa hoivaa- kehittämishankkeen aikana kertynyt monipuolinen laadullinen aineisto tekoälyn käyttöönoton alussa ja tässä hankkeessa kerättävä uusi aineisto vakiintuneen käytön ajalta.
Aineisto on ainutlaatuinen yhdistäessään jo toteutetut tekoälyn käyttöönottovaiheen keskustelut sekä uuden aineiston, jossa tekoälysovelluksen käyttökokemuksia sekä sisäpaikannus- ja aikamittausdataa analysoidaan suomalaisella hoiva-alan työpaikalla. Aineistomme myös yhdistää sovelluksen käyttäjien eli hoitajien, esihenkilöiden ja johdon sekä tekoälysovelluksen kehittäjätahon näkökulmia.
Tapaustutkimusta täydennetään kansainvälisen kirjallisuuskatsauksen aineistolla, jolla saadaan laajempi näkymä tutkimustiedosta tieteellisissä artikkeleissa ja katsauksissa. Kirjallisuuskatsauksen avulla jalostetaan uusinta tutkimustietoa Suomessa hyödynnettäväksi.
Tulokset ja vaikuttavuus
Tutkimus tuo esiin, millaisia edellytyksiä ja muutoksia onnistunut tekoälyn integrointi osaksi hoivatyön arkea vaatii.
- Tutkimus tuottaa suosituksia siitä, miten tekoäly voidaan integroida sujuvasti hoivatyön arkeen tietosuoja ja yksityisyys huomioiden.
- Tutkimus nostaa esiin tekoälyn onnistuneeseen käyttöönottoon ja käyttöön liittyviä osaamis- ja koulutustarpeita, jotta siirtymä sujuisi ammattilaisten kannalta eettisesti kestävällä tavalla.
Tutkimuksen uutuusarvon voi kiteyttää kolmeen kohtaan:
- Tekoälyn vaikutukset työntekijöiden työturvallisuuteen, työterveyteen ja työhyvinvointiin hoiva- ja hoitotyössä
Näitä ei ole aiemmin kartoitettu. Olemassa oleva tutkimus on hajanaista ja keskittyy usein potilasturvallisuuteen tai kliinisiin tuloksiin. Työntekijänäkökulma on jäänyt vähäiselle huomiolle. Räjähdysmäisesti viime vuosina kasvaneen tutkimuskirjallisuuden tiivistäminen työsuojelu- ja työterveysriskien näkökulmasta antaa mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia ratkaisuja suomalaisilla työpaikoilla. - Käyttöönotetun tekoälysovelluksen pitkäjänteisen kehittämisprosessin analyysi
Ensi kertaa tarjolla on analyysi kehittämisprosessista, jossa ammattilaiset on otettu aktiivisesti mukaan. Osallistava kehittämisprosessin kautta löydetyt ratkaisut vastaavat aidosti hoivatyön ammattilaisten tarpeita ja toiveita ja tukevat työskentelyä ja hyvinvointia. - Tekoälysovellusten tarjoamat mahdollisuudet ydintyön ulkopuolisen työn vähentämiseen ja ajan vapauttamiseen hoivalle
Tämä on kriittistä alalla, jossa työn kuormitus on korkea ja resurssit niukat ja joka kärsii työvoimapulasta ja korkeasta henkilöstön vaihtuvuudesta. Tekoälyn onnistunut hyödyntäminen voi osaltaan parantaa hoivatyön veto- ja pitovoimaa Suomessa.
Kysy hankkeesta

Tiina Koivisto
projektipäällikkö, vanhempi asiantuntija
Tutkimusryhmä
Yhteistyötahot
- Attendo Oy
- Efima Oyj
- Iiwari Tracking Solutions Oy
Rahoittajat
Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos