Tutkimus: Suomessa tuotettu asbestikuitu antofylliitti yhteydessä keuhkopussin syöpään

Antofylliitti esiintyi ainoana asbestikuituna noin sadassa keuhkopussin syöpätapauksessa eli mesotelioomassa. Löydös tukee käsitystä, että myös antofylliitti voi aiheuttaa mesotelioomia. Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen yhteistyönä. Tutkimukseen kuului 590 menehtynyttä mesotelioomapotilasta vuosilta 2000-2012. Potilaiden keuhkoista oli tehty aikanaan asbestikuitupitoisuuden määritys. Määritys on tehty oikeuslääketieteellisen kuolinsyyn selvityksen yhteydessä Työterveyslaitoksessa.
-
Henrik Wolff
ylilääkäri

Tutkimuksessa selvitettiin mesotelioomapotilaiden keuhkokudoksesta löytyvien asbestikuitujen määriä ja laatuja. Näytteistä löydettiin antofylliitiäkin runsaammin krokidoliittia. Krokidoliittia on käytetty laajamittaisesti asbestiruiskutuksissa.

– Krokidoliitin kuitupitoisuudet olivat selvästi korkeimmat verrattuna muihin asbestityyppeihin. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että asbestiruiskutuksissa asbestipitoisuudet olivat erittäin korkeat, sanoo ylilääkäri Henrik Wolff Työterveyslaitoksesta.

Näytteissä oli antofylliitin ja krokidoliitin lisäksi myös amosiittia, krysotiilia ja tremoliitti (aktinoliittia).

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös asbestikuitujen määrän yhteyttä mesotelioomapotilaiden elinajanodotteisiin. Asbestikuitujen määrä vaikuttaa mesotelioomapotilaiden elinajanodotteisiin vain vähäisesti. 

Tutkimuksen rahoitti Työsuojelurahasto.

Asbestille altistutaan edelleen

Asbesti on eniten työperäisiä sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia aiheuttava kemiallinen altiste Suomessa. Eniten asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin asbestin kokonaiskäyttö oli enimmillään yli 10 000 tonnia vuodessa. Asbestin runsaaseen käyttöön johtivat sen hyvät tekniset ominaisuudet ja halpuus.

Asbestin uuskäyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993 ja koko EU:n alueella vuonna 2005. Asbestiruiskutukset olivat ensimmäinen asbestin käyttömuoto, joka kiellettiin. Ihmiset saattavat yhä altistua asbestille sekä korjausrakentamisen yhteydessä että kaivosteollisuudessa.

Mesotelioomia todetaan Suomessa vuosittain noin 100 tapausta.

Lisätiedot

  • Henrik Wolff, ylilääkäri, Työterveyslaitos, p. 046 851 2261, henrik.wolff [at] ttl.fi (henrik[dot]wolff[at]ttl[dot]fi)

Tutustu artikkeliin

Lue lisää

Jaa sisältö somessa!