Työterveyslaitoksen verkkouutinen 28.5.2025
Yhteiskunta kohtaa samanaikaisesti useita toisiinsa kytkeytyviä haasteita, kuten ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen ylikulutuksen, taloudellisen epävarmuuden ja työelämän kuormittavuuden. Työpaikkojen arjessa tehdyillä päätöksillä vaikutetaan suoraan ympäristön kantokykyyn ja ihmisten hyvinvointiin.
Työterveyslaitoksen järjestämä Kestävyyspiknik-sarja kokosi vuoden ajan yhteen työelämän tutkijoita, kehittäjiä ja vaikuttajia rakentamaan yhteistä ymmärrystä siitä, miten työpaikat voivat tukea ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä.
Kestävyys vaatii arjen valintoja ja vanhasta luopumista
Kevään viimeisessä työpajassa korostui, että muutos ei voi jäädä yksilöiden vastuulle. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, selkeää lainsäädäntöä ja yhteistyöfoorumeita, joissa eri toimijat voivat kohdata ja kehittää ratkaisuja yhdessä.
– Kestävyysmurros vaatii dialogia ja paikkoja, joissa eri toimijat voivat kohdata tasavertaisesti. On tärkeää, että ääneen pääsevät myös ne, joiden näkökulmat usein jäävät marginaaliin, totesi hankkeen projektipäällikkö, vanhempi asiantuntija Kaisa Wallenius Työterveyslaitoksesta.
Konkreettisina esimerkkeinä nousivat esiin muun muassa työtilojen ekologinen käytettävyys, kestävien hankintojen tekeminen ja koko arvoketjun kestävyyden tarkastelu, työurien tasavertainen tukeminen sekä aktiivisen työmatkaliikkumisen edistäminen.
Kestävyys vaatii myös luopumista vanhoista käytännöistä ja kykyä arvioida kriittisesti nykyisiä toimintatapoja.
On ajateltava laatikon ulkopuolelta, vaikka muutos voi tuntua vaikealta. Nykyisillä toimilla emme pääse eteenpäin, tilaisuudessa todettiin.
Tietoisuutta lisäämällä kohti kestävämpää työelämää
Kestävyysmurros edellyttää työpaikoilta rehellistä tarkastelua siitä, ovatko nykyiset käytännöt linjassa planetaaristen rajojen ja inhimillisen kestävyyden kanssa. Omien toimintamallien arviointi, keskustelu työyhteisössä ja halu oppia uutta nähtiin tärkeinä askelina muutokseen.
– On tärkeää ymmärtää, että kestävyyden eri osa-alueita ei voi edistää toisistaan erillään, vaan ne on otettava huomioon kaikessa toiminnassa yhtäaikaisesti ja toisiinsa vaikuttavina tekijöinä, muistutti hankkeen tieteellinen johtaja, tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitoksesta.
Työpajassa nousi esiin tarve lisätä tietoisuutta käytännön keinoista, joilla voidaan tukea sekä ihmisten jaksamista että ympäristön kantokykyä.

Kestävyysmurros kohtaa haasteita – toivoa ja tahtoa muutokseen silti löytyy
Keskusteluissa nousi esiin myös huoli siitä, että kestävyystavoitteet uhkaavat jäädä taka-alalle nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa ilmapiirissä. Toisaalta juuri Kestävyyspiknikin kaltaiset foorumit – joissa eri toimijat voivat kohdata, jakaa näkemyksiään ja etsiä ratkaisuja yhdessä – luovat konkreettista toivoa muutoksen mahdollisuudesta.
– Muutos harvoin on suoraviivaista. Usein otetaan ensin yksi askel taakse ja kaksi eteenpäin. Tärkeää on, että säilytämme sinnikkyyden ja uskomme siihen, että selviämme. Mutta se vaatii aikaa, tilaa ja yhteistä tahtoa, kiteytti Teperi.
Työterveyslaitoksen uusi teemasivu kokoaa yhteen työpajasarjan keskeiset käsitteet, havainnot ja vinkit, miten työpaikat voivat tukea kestävää kehitystä arjessaan.
Tutustu teemasivuun
Hankkeesta
- Kuusiosainen työpajasarja järjestettiin osana Työterveyslaitoksen Kestävyyspiknik: Työpaikat kestävän kehityksen vauhdittajina -hanketta: Kestävyyspiknik: Työpaikat kestävän kehityksen vauhdittajina | Työterveyslaitos
Lisätiedot
- Anna-Maria Teperi, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, +358304742371, anna-maria.teperi [at] ttl.fi
- Kaisa Wallenius, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358304742430, kaisa.wallenius [at] ttl.fi
Työterveyslaitos – 80 vuotta hyvinvointia työstä
- Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Olemme jo vuodesta 1945 rakentaneet terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä.
- Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.