Tekoäly ilmiönä

Mitä tekoäly on? Yhtä hyväksyttyä määritelmää ei ole. Tällä kurssilla tekoäly on tiede, samaan tapaan kuin matematiikka tai biologia. Eli joukko käsitteitä, ongelmia ja menetelmiä niiden ratkaisemiseksi. Kuten muitakin tieteitä, myös tekoälyä sovelletaan. Tekoälystä käytetään myös nimitystä keinoäly tai lyhennettä AI, joka tulee englanninkielisistä sanoista Artificial Intelligence.

Monet kaupalliset tekoälysovellukset ovat tulleet osaksi työtä ja vapaa-aikaa. Teknologioita, jotka saattavat olla arkea sinulle tai työkaverillesi, käytetään tällä kurssilla esimerkkeinä ilmentämään ihmisen ja tekniikan arkista suhdetta.

Tekoäly on jo täällä

Tekoälystä, koneoppimisesta ja robotiikasta puhutaan paljon tulevaisuuden teknologioina. Niitä kuitenkin hyödynnetään jo sekä julkisen että yksityisen sektorin toiminnassa ympäri maailmaa. Nämä uudet teknologiat eivät vie ihmisiltä kaikkia työpaikkoja mutta ne ehdottomasti mullistavat työelämää.

Raportti on mairitteleva Suomelle: useat kansainväliset selvitykset nostavat meidät maailman kärkivaltioiden joukkoon tekoälyvalmiuksen osalta, ja julkishallinnon strategiaa ja panostuksia kiitellään. Suomessa on ainakin 1240 yritystä, jotka hyödyntävät tekoälyä päivittäin. Vaikka luku on kasvanut nopeasti, yritysten mukaan ymmärtämättömyys tekoälyn soveltamismahdollisuuksista on edelleen kasvun suurin este.

Ilmiö nimeltä tekoäly

Muutosmatka digitalisaatiossa

Melkeinpä jokainen meistä työskentelee digitaalisten työvälineiden kanssa. Digiaikaan kuuluu monenlaisia muutoksia mm. toimialoissa, organisaatioiden rakenteissa, työn järjestelyissä ja työtehtävissä.

Sinä ja minä muutoksessa

Teknologian ja tekoälyn historiaa

Katso video (7 min), jossa Katri Saarikivi luo perustan tämän koulutuksen teemaan.

Katso Jukka Ruposen lyhyt video (2 min 38s), mitä tekoälyn mullistava aikakausi tarkoittaa muihin teknologian mullistaviin aikakausiin nähden.

Avainsanat

Työelämän muutos