kuvituskuva
Palvelu

Pelastushenkilöstön työ- ja toimintakyvyn arviointi

Palo- ja pelastusalalla on työskenneltävä fyysisesti ja henkisesti kuormittavissa, vaihtelevissa ja poikkeavissa olosuhteissa ilman hetkellistäkään toimintakyvyn menetystä. Hyvä terveys sekä erinomainen suorituskyky ovat edellytyksinä turvalliselle ja tulokselliselle työnteolle.

Tarjoamme terveyden ja toimintakyvyn arviointeja palo- ja pelastusalan koulutukseen hakijoille ja alalla työskenteleville. Soveltuvuus alalle ja toimintakyvyn riittävyys ilmenevät arvioinnilla.

Työlääketieteen klinikka

Käyntiosoite
Työterveyslaitos
Työlääketieteen klinikka 
Topeliuksenkatu 41 b 
00250 Helsinki 

Lähetteet ja maksusitoumukset

Postiosoite
Työterveyslaitos,  Työlääketieteen klinikka 
PL 40 , 00032 Työterveyslaitos
Turvasähköpostiosoite
https://www.turvaposti.fi/viesti/ttl.hoitaja 

Ajanvaraus

Verkkoajanvaraus aukeaa vuoden 2022 alussa. Ikäperusteisissa spiroergometria-tutkimuksissa soita ajanvaraukseen: 030 474 2101

Terveyden ja toimintakyvyn arvioinnin tarkoitus on huolehtia henkilön soveltuvuudesta alan tehtäviin sekä tunnistaa sairaudet ja työkyvyn tukemista vaativat tilanteet mahdollisimman varhain. 

Tutkimusyksikkömme on erikoistunut palo- ja pelastusalan vaatimuksiin ja käytänteisiin

Tarjoamme erikoisosaamisemme ja korkeatasoiset tutkimukset palo- ja pelastusalan koulutukseen hakijoille ja alalla työskenteleville:

  • lääkärintarkastus ja fyysisen toimintakyvyn testit Pelastusopiston koulutukseen hakeville
  • pelastushenkilöstön ikäperusteiset ja muut spiroergometria-tutkimukset
  • yksilöllisesti räätälöidyt työ- ja toimintakyvyn arvioinnit.

Oletko hakemassa Pelastusopiston koulutukseen?

Pelastusopiston koulutukseen (pelastaja, alipäällystö) aikovien on ennen hakua osallistuttava terveystarkastukseen. Sen tarkoituksena on varmistaa, että terveydentilasi ja toimintakykysi sopivat ammattialan tehtäviin, eli täytät palo- ja pelastusalan edellyttämät terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Teemme terveystarkastuksia hakijoille vuosittain hakuprosessien yhteydessä.  Tarkastukseen sisältyy lääkärintarkastus ja fyysisen toimintakyvyn arviointi.

Tutustu arvioinnin sisältöön: Terveystarkastus Pelastusopistoon hakijoille (haitarissa alempana)

Täytä ja lähetä terveydentilaa kartoittava esitietokysely.

Varaa aika Pelastusopiston koulutukseen hakevan terveystarkastukseen (linkki ajanvaraukseen Pelastusopiston sivulla)

Spiroergometria pelastushenkilöstölle

Teemme spiroergometria -tutkimuksia hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyden sekä toimintakyvyn arvioimiseksi. Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete ja maksusitoumus.

Spiroergometria tehdään lääkärin valvonnassa. Hapenkulutustasojen mittaamisessa spiroergometria on luotettavampi kuin epäsuorat menetelmät. 

Työntekijä voi varata ajan ikäperusteiseen spiroergometria -tutkimukseen heti, kun hänellä on siihen lääkärin lähete ja maksusitoumus. Ne on toimitettava viimeistään tutkimuksiin tullessa. 

Muissa spiroergometria -tutkimustarpeissa otamme yhteyttä ajan varaamiseksi sen jälkeen, kun lääkärin lähete ja maksusitoumus ovat saapuneet Työterveyslaitokselle. 

Varaa aika pelastushenkilöstön ikäperusteiseen spiroergometriaan (Ei vielä käytössä)

Lue lisää spiroergometria-tutkimuksesta

Työ- ja toimintakyvyn arviointi palo- ja pelastusalalla

Toteutamme yksilöllisten tarpeiden mukaisia tutkimuksia työkyvyn ja kuntoutustarpeen selvittämiseksi. Tilanne voi liittyä kohdennetusti esimerkiksi astmaa sairastavan pelastajan savusukelluskelpoisuuden arviointiin tai laajemmin moniammatillista arviota edellyttäviin kysymyksiin. 

Käytössämme on eri erikoisalojen lääkäreiden (esim. keuhkosairaudet ja neurologia) ja asiantuntijoiden (esim. neuropsykologi) osaaminen sekä tutkimuksia toimintakyvyn arvioimiseksi. Tutkimuksissa hyödynnämme tarvittaessa fyysisen toimintakyvyn (aerobinen kestävyys, lihaskunto sekä kehonhallinta ja liikkuvuus) testejä.

Neuropsykologisessa tutkimuksessa voidaan arvioida esimerkiksi mielialatekijöiden tai unihäiriöiden mahdollisia vaikutuksia kognitiiviseen toimintakykyyn ottaen huomioon pelastusalan työn turvallisuuskriittiset piirteet.

Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete ja maksusitoumus.

Lisätietoa lähettämisestä Työkyvyn arviointi -sivustolla

Lisätietoja

Aki Vuokko

Aki Vuokko

Job title
apulaisylilääkäri
Sähköpostiosoite
aki.vuokko [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2148
Hanna Jantunen

Hanna Jantunen

Job title
erikoislääkäri
Sähköpostiosoite
hanna.jantunen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 3135
Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

Job title
ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136