Hanke

Psykososiaalisten tekijöiden hallinta työturvallisuudessa – PsykOSH

Psykososiaalisten tekijöiden hallinta on osa työturvallisuutta. Jos työ muuttuu henkisesti kuormittavaksi, työn sisällön ja organisoinnin sekä työyhteisön merkitys korostuvat kuormitusta ehkäisevinä tekijöinä. Tällä tutkimushankkeella tuotamme uutta tietoa siitä, millaisin keinoin työpaikoilla hallitaan psykososiaalisia tekijöitä, sillä työpaikoilla käytössä olevien keinojen laadusta ja vaikuttavuudesta puuttuu tietoa.
Kaksi henkilöä koneen ääressä toimistossa.

Aikataulu

8/2024–2/2027

Tavoitteet

Työsuojelupaneelin selvityksen mukaan psykososiaalisten kuormitustekijöiden hallinta koetaan työpaikoilla haastavaksi. Työpaikoille on kehitetty erilaisia toimintamalleja ja keinoja työhyvinvoinnin, palautumisen ja muutosvalmiuden arviointiin ja kehittämiseen, mutta niiden käytöstä tai vaikutuksista ei ole kokonaiskuvaa. 

Tavoitteemme on tuottaa uutta tietoa siitä, miten tieto psykososiaalisista tekijöistä jalkautuu työpaikoille ja kuinka hyvin käytössä olevat keinot auttavat työpaikkoja tämän monimutkaisen kokonaisuuden hallinnassa.

Työssä pysyminen ja työurien kestävyys on mitä tärkein aihe sekä työpaikkojen tuottavuuden että pitkien työurien kannalta. Psykososiaalisten tekijöiden hallinta on olennaisesti yhteydessä henkilöstön hyvinvointiin, työturvallisuuteen ja tuottavuuteen.

Hanke tukee osaltaan hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa mielenterveyttä, puolittaa mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot sekä edistää ennakoivaa työhyvinvointia. Muuttuva työelämä tarvitsee uudenlaista, entistä kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, jota nykyiset toimintatavat ja menettelyt eivät täysin tue. 

Aineistot ja menetelmät

Tutkimusaineisto koostuu 

  • kohdeorganisaatioissa tehtävistä työroolikohtaisista haastatteluista ja
  • kohdeorganisaatioista kerättävistä työturvallisuuden ja psykososiaalisten tekijöiden arviointiin liittyvistä dokumenteista. 

Lisäksi toteutetaan organisaatiokohtaisia työpajoja ja yksi viidelle yritykselle yhteinen työpaja. 

Tulokset ja vaikuttavuus

Pyrimme luomaan kokonaiskuvaa ja tuottamaan toimintamallin, jonka avulla psykososiaalisten tekijöiden hallinta sujuvoituu eri tahojen ja roolien yhteistyönä. 

Kysy hankkeesta

Eero Lantto

Eero Lantto

Projektipäällikkö, tutkija

Sähköpostiosoite
eero.lantto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2412

Yhteistyötahot

ARNON Oy, Sako Oy, TVO, Neova Oy, HSY

Yhteistyötahojen ARNON Oy:n, Sako Oy:n, TVO:n, Neova Oy:n ja HSY:n logot.

 

Rahoittaja

Työsuojelurahasto 

Työsuojelurahaston logo.