Työikäisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukokonaisuus

Työikäisien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottaa lukuisa määrä palveluntuottajia. Palvelukokonaisuudessa sovitetaan yhteen muun muassa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, työterveyshuollon ja sosiaalihuollon palveluja. Palveluiden tavoite on tarjota työikäiselle potilaalle tarkoituksenmukaista palvelua oikeassa paikassa, oikeassa laajuudessa ja oikeaan aikaan.

On tärkeää, että työikäisten sote-palveluita koordinoidaan hyvinvointialueilla. Se tarkoittaa, että työikäisen henkilön palvelut tuotetaan sujuvasti ja tieto kulkee tehokkaasti eri sote-toimijoiden välillä.

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva laki velvoittaa hyvinvointialueen tekemään yhteistyötä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien julkisten ja yksityisten toimijoiden sekä yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.
  • Hyvinvointialueilla on myös vastuu sovittaa palvelut kokonaisuuksiksi. 

Yhteistyötä työikäisen työkyvyn edistämiseksi

Jotta hyvinvointialueilla voidaan rakentaa oma palvelukokonaisuutensa työikäisille henkilöille, täytyy ensin:

  1. tunnistaa hyvinvointialueen keskeiset toimijat,
  2. luoda rakenteet yhteistyölle ja yhteistyön koordinoimiselle sekä
  3. kehittää yhteiset toimintatavat, joilla tuetaan työikäisten henkilöiden työkykyä.

Koska eri hyvinvointialueilla on monia työterveyshuollon palveluntuottajia, on alueille perustettu työterveyshuollon moniammatillinen yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmä koordinoi työterveyshuollon osaamisen tuomista osaksi hyvinvointialueella tehtävää eri sote-toimijoiden yhteistyötä ja käytännön kehittämistyötä.

Kuva työikäisten sote-palveluita tuottavaista tahoista, joita ovat mm. työterveyshuolto, erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, KELA, kuntoutustoimijat sekä työllisyyspalvelut.

Työterveyshuolto yhdistää työelämän ja terveydenhuollon

Työterveyshuolto osallistuu tällä hetkellä noin kahden miljoonan suomalaisen terveydenhuollon järjestämiseen. Työkyvyn arviointi ja tuki on työterveyshuollon ammattilaisten erikoisosaamista. Samalla se on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on suora yhteys työpaikkoihin. Siksi potilas tulisikin mahdollisimman nopeasti ohjata työterveyshuoltoon, kun muualla terveydenhuollossa havaitaan työkykyongelmia. Yhteistyö helpottaa aina myös julkisen terveydenhuollon työtä. 

Työterveyshuollon osuus terveydenhuollon menoista

Työterveyshuollon osuus terveydenhuollon kokonaismenoista.

Työterveyshuollon kustannusten kohdistuminen

Työterveyshuollon kustannusten kohdistuminen.

Yhteistyöstä hyötyvät kaikki