Lähete työkykyasioiden koordinointiin työterveyshuollossa
Lähete työkykyasioiden koordinointiin
Työterveyshuollon erityisosaamista ovat työkyvyn arviointi ja tuki, työhön paluun tuki sekä kuntoutukseen ohjaaminen. Kuten muille lääketieteen erikoisaloille myös työterveyshuoltoon on mahdollista tehdä lähete. On tärkeää tehdä lähete muusta terveydenhuollosta työterveyshuoltoon, kun potilaalla havaitaan työkykyyn liittyviä ongelmia tai kun tarvitaan tukea työhön palaamiseen sairauspoissaolon jälkeen.
Lähete on yhteistyön väline
Useimmat työterveyshuollon palveluntuottajat ovat rakentaneet potilastietojärjestelmiinsä sähköisen yhteyden lähetteille ja palautteille paikalliseen sairaalaan. Yleensä yhteys toimii niin, että työterveyshuollosta tehdään lähete sairaalaan ja sairaalasta lähetetään työterveyshuoltoon hoitopalaute. TYÖOTE-toimintamallissa sähköinen lähete rakennetaan kulkemaan myös sairaalasta tai terveysasemalta työterveyshuoltoon.
- Lähete on jämerämpi toimi kuin palaute. Se ei ole vain tiedoksianto, vaan työkalu, jolla työkyvyn arviointi ja tuki siirretään työterveyshuoltoon.
- Kun tieto potilaan työkyvyn haasteista voidaan siirtää sairaalasta tai terveysasemilta työterveyshuoltoon lähetteellä, työterveyshuollossa voidaan reagoida nopeammin.
- Lähete saapuu suoraan työterveyshuollon tietojärjestelmään. Potilaan työkykyyn liittyvän asian ohjaaminen eteenpäin oikealle, työpaikan olosuhteet tuntevalle ammattilaiselle helpottuu.
- Palveluntuottajien omat hälytysjärjestelmät eivät korvaa lähetettä, koska ne ovat erillisiä ja toimijasta riippuvaisia järjestelmiä.
Lähete työterveyshuoltoon voidaan tehdä erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhuollosta. Alla olevassa kuvassa näet, miten läheteprosessi etenee.

Miten teen lähetteen työterveyshuoltoon?
Katso video lähetteen tekemisestä julkisesta terveydenhuollosta työterveyshuoltoon. Videon kesto on noin yhdeksän minuuttia.