Miten TYÖOTE-toimintamalli toimii käytännössä?

TYÖOTE-toimintamalli on julkisten terveydenhuollon ja työterveyshuollon välinen yhteistyömalli. Sen ydinajatus on, että julkisesta terveydenhuollosta kirjoitetaan tietyissä diagnooseissa vain lyhyt sairauspoissaolo, ja potilaasta tehdään lähete työterveyshuoltoon. Siellä henkilön työkykyä arvioidaan yksilöllisesti ja työhön paluun tukitoimet sovitaan yhdessä työntekijän ja työpaikan kanssa.

Miten TYÖOTE-toimintamalli toimii?

Katso video, jossa kerrotaan pähkinänkuoressa, miten TYÖOTE-toimintamalli rakentuu ja helpottaa julkisen terveydenhuollon työtä. Videon kesto on noin neljä minuuttia.

TYÖOTE-toimintamalli hyvinvointialueen ja työterveyshuollon yhteistyössä.

Kaavio läheteprosessista

Toimintamalli rakennetaan yhteistyössä alueellisten sote-toimijoiden kanssa

TYÖOTE-toimintamalli rakennetaan jokaiselle hyvinvointialueelle niin, että se ottaa huomioon alueen erityispiirteet ja tarpeet. Koska TYÖOTE-yhteistyö rakennetaan yhdessä alueen sote-toimijoiden kanssa, voidaan toimintamallista tehdä tarkka kuvaus. Kuvaus sisältää mallin toteuttamisen yksityiskohdat ja eri sote-toimijoiden vastuut. Näin TYÖOTE-malli saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin, ja se juurtuu osaksi työikäisten terveydenhuollon arkea alueella.

TYÖOTE-toimintaa seurataan:

  1. Hyvinvointialueelle perustetaan monialainen yhteistyöfoorumi, joka seuraa TYÖOTE-toiminnan etenemistä sekä tarkastelee työikäisten sote-palvelukokonaisuutta ja eri sote-toimijoiden yhteistyötä.
  2. Työterveyshuollon palveluntuottajat muodostavat oman alueellisen yhteistyöryhmänsä, jossa on moniammatillinen edustus kaikista alueen työterveyshuolloista. Ryhmän tarkoituksena on tiivistää työterveyshuoltojen yhteistyötä ja huolehtia siitä, että alueen työterveyshuollot ovat valmiina uuteen toimintamalliin.

    Työote toimintamallissa kaikki voittavat

Kuva, joka vetää yhteen kappaleessa esiteltyjä TYÖOTE-mallin hyötyjä.

TYÖOTE-toimintamalli erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyössä

Toimintamalli rakennetaan aina tarpeen mukaan, esimerkiksi potilasryhmittäin. Rakentamiseen osallistuvat:

  • potilasryhmää edustavat erikoissairaanhoidon ja tarvittaessa myös perusterveydenhuollon työntekijät.
  • Lisäksi mukana on työterveyshuollon edustaja, sairaalan TYÖOTE-koordinaattori sekä Työterveyslaitoksen asiantuntijat.
  • Tarvittaessa suunnitteluryhmää voi täydentää ottamalla mukaan esimerkiksi potilasjärjestön edustajan.

Suunnitteluryhmä hioo toimintamallin alueelliset yksityiskohdat kuntoon ja määrittelee jokaisen toimijan vastuut. Toimintamallia voidaan laajentaa niin, että se sisältää kaikki soveltuvat potilasryhmät. 

TYÖOTE-toimintamalli sopii hyvin esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden, masennuksen, sepelvaltimotaudin, neurologisten häiriöiden, traumojen ja syöpäsairauksien hoitoon.

TYÖOTE-toimintamalli työkyvyn tukena eri sairauksissa

TYÖOTE-toimintamallia on hyödynnetty eniten lonkan ja polven tekonivelleikatuille potilaille, mutta toimintamalli sopii hyvin myös muihin kirurgisiin toimenpiteisiin sekä kardiologisille, neurologisille, fysiatrisille, psykiatrisille, trauma- ja syöpäpotilaille. Alla löydät esimerkin tekonivelleikkauksen TYÖOTE-prosessista. Yhteistyö muokkautuu hyvinvointialueilla paikallisten tarpeiden ja erityispiirteiden mukaan. Avaa kuva suurempana.

 

Esimerkki yhdellä hyvinvointialueella rakennetusta TYÖOTE-prosessista tekonivelleikkauksen yhteydessä.


Käytännön kokemuksia TYÖOTE-toimintamallista

TYÖOTE-toimintamallia on käytetty Keski-Suomessa jo pitkään. Alla olevassa videossa näet keskisuomalaisen ortopedin ja työterveyslääkärin kokemuksia mallista. Videon kesto on noin viisi minuuttia.

TYÖOTE-toimintamalli perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyössä

Iso osa työssäkäyvästä väestöstä asioi sekä työterveyshuollossa että julkisessa perusterveydenhuollossa.​ Tällä hetkellä ei ole yhtenäisiä toimintamalleja siihen,​ miten potilaita ohjataan toimijalta toiselle ja ​miten tieto liikkuisi toimijoiden välillä mahdollisimman tehokkaasti.​Työkykyasioiden systemaattinen ohjaus julkisesta perusterveydenhuollosta työterveyshuoltoon parantaa työkyvyn tukea ja lisää tuottavuutta ja helpottaa terveysasemien henkilöstön työtä.

Julkisen perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyössä tavoitteena on:

1. Lisätä sote-toimijoiden ymmärrystä toistensa työstä. Se tarkoittaa, että

  • Perusterveydenhuoltoon saadaan tietoa työterveyshuollon lakiperustasta, toiminnan tavoitteista ja toiminnan reunaehdoista.
  • Työterveyshuollon toiminta huomioidaan alueellisissa hoitoketjuissa ja työterveyshuollon toimijat ovat tietoisia hyvinvointialueen tarjoamista palveluista.
  • Hyvinvointialueiden sote-toimijat rakentavat yhteisen ymmärryksen ja asettavat yhteistyölle tavoitteet.
  • Huomiota kiinnitetään erityisesti siihen, että yhteistyö vähentää perusterveydenhuollon työmäärää.

2. Rakentaa yhteiset toimintamallit hyvinvointialueille. Näin potilaiden työkykyyn liittyvät asiat voidaan sujuvasti hoitaa työterveyshuollossa. Se tarkoittaa, että:

  • Yhteisesti sovitaan, missä tilanteissa potilas ohjataan työterveyshuoltoon.
  • Luodaan lähetekäytännöt. Tavoitteena sähköinen potilaistietojärjestelmien välinen lähete.

3. Sopia yhteistyön tavoista sairaanhoidossa, jotta vältetään päällekkäistä työtä ja tiedonkulku on sujuvaa. Se tarkoittaa, että:

  • Rakennetaan toimintamalli esimerkiksi tilanteisiin, joissa sairaanhoidon päävastuu on työterveyshuollossa, mutta henkilön työterveyshuoltosopimus ei kata jotain yksittäistä tutkimusta.

Potilaan ohjaaminen työterveyshuoltoon työkyvyn arvioimiseksi ja työkyvyn tukemiseksi

Potilaan ohjaaminen työterveyshuoltoon työkyvyn arvioimiseksi ja työkyvyn tukemiseksi

 

Esimerkkejä tilanteista, joissa potilas ohjataan työterveyshuollon arvioon

Esimerkkejä tilanteista, joissa potilas ohjataan työterveyshuollon arvioon

 

Kuvio: Onnistunut työterveysyhteistyö

 

Millaisiin tilanteisiin TYÖOTE-toimintamalli sopii?