Miten TYÖOTE-toimintamalli toimii käytännössä?

TYÖOTE-toimintamalli on julkisten terveydenhuollon ja työterveyshuollon välinen yhteistyömalli. Sen ydinajatus on, että julkisesta terveydenhuollosta kirjoitetaan tietyissä diagnooseissa vain lyhyt sairauspoissaolo, ja potilaasta tehdään lähete työterveyshuoltoon. Siellä henkilön työkykyä arvioidaan yksilöllisesti ja työhön paluun tukitoimet sovitaan yhdessä työntekijän ja työpaikan kanssa.

Miten TYÖOTE-toimintamalli toimii?

Katso video, jossa kerrotaan pähkinänkuoressa, miten TYÖOTE-toimintamalli rakentuu ja helpottaa julkisen terveydenhuollon työtä. Videon kesto on noin neljä minuuttia.

Toimintamalli rakennetaan yhteistyössä alueellisten sote-toimijoiden kanssa

TYÖOTE-toimintamalli rakennetaan jokaiselle hyvinvointialueelle niin, että se ottaa huomioon alueen erityispiirteet ja tarpeet. Koska TYÖOTE-yhteistyö rakennetaan yhdessä alueen sote-toimijoiden kanssa, voidaan toimintamallista tehdä tarkka kuvaus. Kuvaus sisältää mallin toteuttamisen yksityiskohdat ja eri sote-toimijoiden vastuut. Näin TYÖOTE-malli saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin, ja se juurtuu osaksi työikäisten terveydenhuollon arkea alueella.

TYÖOTE-toimintaa seurataan:

  1. Hyvinvointialueelle perustetaan monialainen yhteistyöfoorumi, joka seuraa TYÖOTE-toiminnan etenemistä sekä tarkastelee työikäisten sote-palvelukokonaisuutta ja eri sote-toimijoiden yhteistyötä.
  2. Työterveyshuollon palveluntuottajat muodostavat oman alueellisen yhteistyöryhmän, jossa on moniammatillinen edustus kaikista alueen työterveyshuolloista. Ryhmän tarkoituksena on tiivistää työterveyshuoltojen yhteistyötä ja huolehtia siitä, että alueen työterveyshuollot ovat valmiina uuteen toimintamalliin.

TYÖOTE-toimintamalli erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyössä

Toimintamalli rakennetaan aina tarpeen mukaan, esimerkiksi potilasryhmittäin. Rakentamiseen osallistuvat:

  • potilasryhmää edustavat erikoissairaanhoidon ja tarvittaessa myös perusterveydenhuollon työntekijät.
  • Lisäksi mukana on työterveyshuollon edustaja, sairaalan TYÖOTE-koordinaattori sekä Työterveyslaitoksen asiantuntijat.
  • Tarvittaessa suunnitteluryhmää voi täydentää ottamalla mukaan esimerkiksi potilasjärjestön edustajan.

Suunnitteluryhmä hioo toimintamallin alueelliset yksityiskohdat kuntoon ja määrittelee jokaisen toimijan vastuut. Toimintamallia voidaan laajentaa niin, että se sisältää kaikki soveltuvat potilasryhmät. 

TYÖOTE-toimintamalli sopii hyvin esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden, masennuksen, sepelvaltimotaudin, neurologisten häiriöiden, traumojen ja syöpäsairauksien hoitoon.

TYÖOTE-toimintamalli työkyvyn tukena eri sairauksissa

TYÖOTE-toimintamallia on hyödynnetty eniten lonkan ja polven tekonivelleikatuille potilaille, mutta toimintamalli sopii hyvin myös muihin kirurgisiin toimenpiteisiin sekä kardiologisille, neurologisille, fysiatrisille, psykiatrisille, trauma- ja syöpäpotilaille. Alla löydät esimerkin tekonivelleikkauksen TYÖOTE-prosessista. Yhteistyö muokkautuu hyvinvointialueilla paikallisten tarpeiden ja erityispiirteiden mukaan. Avaa kuva suurempana.

 

Esimerkki yhdellä hyvinvointialueella rakennetusta TYÖOTE-prosessista tekonivelleikkauksen yhteydessä.


Käytännön kokemuksia TYÖOTE-toimintamallista

TYÖOTE-toimintamallia on käytetty Keski-Suomessa jo pitkään. Alla olevassa videossa näet keskisuomalaisen ortopedin ja työterveyslääkärin kokemuksia mallista. Videon kesto on noin viisi minuuttia.

 

TYÖOTE-​toimintamallissa kaikki voittavat
 

Kuva, joka vetää yhteen kappaleessa esiteltyjä TYÖOTE-mallin hyötyjä.