Arbete som omfattar exponering för cancerframkallande agenser som uppstår vid förbränning är en ny arbetsmetod som ska anmälas. Denna arbetsmetod berör bl.a. brandmän, sotare, saneringspersonal efter bränder, brandinspektörer och brandutbildare samt arbetstagare som underhåller kontaminerad utrustning. Också exponering vid terrängbrand omfattas av denna arbetsmetod.
De brandmän i alla yrkesbrandkårer eller avtals- och frivilligbrandkårer som uppfyller exponeringskriterierna ska anmälas till ASA-registret.
När denna arbetsmetod anges som anledning till exponeringen (ASA-ämnesnummer 302), ska ingen separat anmälan om enskilda förbränningsprodukter, såsom PAH-föreningar eller bensen, upprättas.
På anmälningsblanketten anges förbränningsprodukt som produkt som behandlas och 302 som ASA-ämnesnummer. Namnet på arbetsmetoden behöver inte upprepas eftersom ASA-ämnesnumret hänvisar till en beskrivning av arbetsmetoden. Du kan under punkten årlig användningsmängd av produkten ange medeltalet av den arbetstid under vilken arbetstagarna utfört arbete som medför exponering (d/v eller h/v). Om uppgiften inte finns att tillgå, kan du lämna kolumnen för användningsmängd tom. Beskriv arbetet som medför exponering i fältet Användningssätt eller orsak till exponering (t.ex. brandsläckningsuppgifter, brandundersökning, brandutbildning, skötsel av utrustning, sotning).
Arbetsgivaren ska göra en separat bedömning av arbetstagarens exponering i varje arbetsuppgift och föra en förteckning över exponerade arbetstagare. Som grund för exponering av arbetstagare som anmäls till ASA-registret kan användas ett avvikande arbetsmoment med kortvarig, onormalt hög exponering (såsom rökdykning), alternativt anmäler man till registret de arbetstagare som har utfört arbete där man exponeras för förbränningsprodukter under en betydande del av arbetstiden (minst 2 timmar per arbetsdag) under minst 20 arbetsdagar, eller motsvarande tid (t.ex. 1 timme under 40 dagar eller 40 timmar per år). Val av exponeringsklass:
- Om räddningspersonens totala exponeringstid överstiger 40 timmar om året eller om räddningspersonen exponeras fler än 20 gånger om året, välj exponeringsklass 4.
- Om exponeringstiden understiger 40 timmar eller exponeringsgångerna är färre än 20, men personen redan deltar i en större släckningsoperation, såsom rökdykning som varar över en timme är exponeringsklassen 5.
Rekommendation: Om en arbetstagare under ett kalenderår blir föremål för exponering för förbränningsprodukter hos ett flertal arbetsgivare, rekommenderar vi att arbetsgivare i vars anställningsförhållande 20-gångersregeln (40-timmarsregeln) uppfylls anmäler arbetstagaren till ASA-registret även när en del av exponeringen har inträffat hos en annan arbetsgivare.
Obs! Om personen redan deltar i en större släckningsoperation, såsom rökdykning som varar över en timme, ska arbetsgivaren i vars tjänst denna person var under exponeringstiden göra en ASA-anmälan om arbetstagaren.
Det går inte att anmäla exponering för tobaksrök via denna tjänst. Använd en separat blankett för att anmäla arbetstagare som exponerats för tobaksrök i omgivningen.