Distansarbete, hybridarbete och multilokalt arbete
Distansarbete
Distansarbete är förvärvsarbete som sker utanför huvudarbetsplatsen, till exempel i hemmet.
Mellan arbetstagaren, chefen och arbetsgivaren förutsätter distansarbetet
- förtroende
- gemensam planering och gemensamt avtalande samt
- stöd för arbetstagarens självständiga arbete.
Ett framgångsrikt distansarbete kräver att arbetskulturen och ledarskapet bygger på förtroende snarare än kontroll.
Distansarbete behöver inte vara ett antingen/eller-alternativ. Det lönar sig att överväga vilken modell som är lämpligast med tanke på arbetsplatsen, arbetstagaren, uppgiften eller tidpunkten.
Hybridarbete
Med hybridarbete avses främst det att man kombinerar distansarbete med närarbete på huvudarbetsplatsen. Inom expertarbetet håller en hybridarbetsmodell på att etableras, där målet är att utnyttja styrkorna hos distans- och närarbete så att både produktivitet och arbetsvälmående blomstrar.
Hybridarbetsmodellen kan tillämpas på följande sätt:
- Arbetstagaren arbetar enligt överenskommelse med arbetsgivaren till exempel en del av veckan eller månaden på distans och en del av veckan eller månaden på arbetsplatsen.
- När man kommer överens om arbetssätten strävar man efter att säkerställa tillräckligt med möten ansikte mot ansikte för att skapa möjligheter till idéer, innovationer och gemensamt lärande.
- När man fastställer den ideala balansen mellan distans- och närarbete i en organisation är det viktigt att förstå innehållet i varje arbetsuppgift. Arbetsuppgifterna kan till exempel förutsätta att distans- och närarbetet indelas periodvis.
Det förutsätts kontinuerlig utveckling för att hybridarbetsmodellen ska fungera smidigt och vara produktiv. Utvecklingen underlättas av att man testar olika alternativ och samlar in respons. Med hybridarbetsmodellen liksom med andra arbetsmodeller strävar man efter att öka produktiviteten och förbättra arbetsvälmåendet.
Fördelar och utvecklingsbehov med hybridarbete
Inställningen till hybridarbetsmodellen kräver långsiktig övervägning av arbetsplatserna. Lösningarna påverkar bland annat organisationernas behov av lokaler och tillgången på arbetskraft.
Fördelarna och utmaningarna med distansarbete i hybridarbetsmodellen beror på vilken typ av organisation, affärsverksamhet, arbete och uppgifter det är frågan/handlar om.
Fördelarna med distansarbete är
- kontroll över arbetet,
- koncentration på arbetet,
- besparingar i arbetsresor.
Det vanligaste som väcker bekymmer med distansarbete är
- oklara gränser mellan arbetet och fritid,
- få möjligheter att delta och påverka på arbetsplatsen,
- brist på social interaktion och stöd som är naturliga för människan,
- upplevelser av uttråkning och ensamhet i arbetet.
Det finns många individuella skillnader i erfarenheterna av distansarbete. Erfarenheterna påverkas bland annat av personens arbetserfarenhet, person samt arbetsförhållanden och familjesituation. Många upplever att distansarbete ökar deras välbefinnande, men en del kan uppleva isolering och uttråkning. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och lära sig att undvika dem.
På arbetsplatserna lönar det sig att fundera på hur det ökade distansarbetet förändrar organisationens praxis och ledning, samt hur arbetsförmågan hos personalen som arbetar på distans kan stödas.
Välbefinnande inom distansarbete främjas huvudsakligen genom samma ledningsmetoder som i ledning på arbetsplatsen: att stödja känslan av att ha kontroll över arbetet, värdesätta och belöna insatser, vara rättvis och tillgänglig samt upprätthålla arbetets meningsfullhet.
Multilokalt arbete
Informations- och kommunikationstekniken möjliggör flexibelt arbete som är oberoende av en fast arbetsplats och arbetstid. Arbetet kan ske på en eller flera platser och variera i varaktighet och regelbundenhet.
Distansarbetet kan utvidgas till multilokalt arbete, så att arbetet utförs på ett flexibelt sätt där det passar bäst för kunden, arbetsgivaren och arbetstagaren.
Multilokalt arbete kan vid sidan av huvudarbetsplatsen och hemmet utföras t. ex. på ett annat kontor, hos en kund eller samarbetspartner, på kontorshotell, på resor, i transportmedel, på biblioteket, kaféet eller i stugan.