Esittävän taiteen turva- ja hyvinvointiraideri

Tämän raiderin tavoitteena on esittävän taiteen tuotantojen turvallisuus ja tuotannoissa mukana olevien työhyvinvointi. Olemme koonneet raideriin tietoa ja työkaluja, jotka auttavat suunnittelemaan ja toteuttamaan turvallista työskentelyä. Ne ovat myös hyvä pohja kehittää turvallisuuden johtamista.
-

Jokaisella on oikeus turvalliseen työskentelyyn. Jokaisella on myös vastuu omasta toiminnastaan työryhmän tai työyhteisön jäsenenä – taidemuodosta, työtehtävästä tai työryhmän koosta riippumatta. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia. 

Turvallisuutta rakennetaan arjen yhteisessä tekemisessä toisten huomioimisella ja kollegoista välittämisellä. Erityisesti tuotantojen suunnitteluvaiheessa tarvitaan yhteistä keskustelua turvallisen toiminnan edellytyksistä, resursseista ja aikatauluista.

Päivittäisen arjen toimintaan tarvitaan turvallisuuden johtamista ja hallintaa. Sen tarkoituksena on luoda edellytyksiä ja osaamista toimia turvallisesti kaikenlaisissa esittävien taiteiden työympäristöissä: esityskäyttöön tarkoitetuissa tiloissa, ei-esityskäyttöön tarkoitetuissa tiloissa tai ulkotiloissa.

Turvallisuutta pitää johtaa ja hallita kaikissa toiminnoissa ja tuotannon kaikissa vaiheissa niin isossa organisaatiossa kuin itsensätyöllistäjien pienissä työryhmissä.

Toivomme, että tämä edistää avointa, reilua, keskustelevaa ja oppivaa turvallisuuskulttuuria!

Raiderin sisältö:

Tähän turva- ja hyvinvointiraideriin olemme nostaneet esiin muutaman keskeisen näkökulman, jotka tukevat alan toimijoiden omaehtoista turvallisuuden ja hyvinvoinnin kehittämistä. Raideri pohjautuu Floor is Yours!  ja Floor is Ours! -hankkeisiin, joissa tutkittiin ja kehitettiin esittävien taiteiden työturvallisuutta ja työhyvinvointia sekä epäkohtiin puuttumista.  

Hankkeita ovat rahoittaneet Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos sekä yhteistyökumppanit: Näyttelijäliitto, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Suomen Konservatorioliitto, Suomen Muusikkojen liitto, Suomen Sinfoniaorkesterit, Suomen Teatterit, Taideyliopisto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Teatterikeskus ja Tanssin aluekeskusverkosto. 

Raideri on julkaistu vuonna 2020 ja sitä on päivitetty vuonna 2023.

Työsuojelurahaston logo

Asiantuntijamme

Susanna Visuri

Susanna Visuri

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
Susanna.Visuri [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 7548
Heli Ansio

Heli Ansio

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
Heli.Ansio [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2403

Avainsanat

Työhyvinvointi ja työkyky