Ergonomisen vuorosuunnittelun ja COVID-19 pandemian vaikutukset työaikoihin ja terveyteen SOTE-sektorilla (SOTE Työajat)

Tavoitteet
Hankkeen tutkimuksellisena tavoitteena on tutkia Työterveyslaitoksen vuoroergonomia-suosituksia tukevien suunnitteluohjelmistojen käytön, sekä COVID-19 pandemian ja työaikalain vaikutuksia ja vaikuttavuutta SOTE-sektorin työaikoihin, työhyvinvointiin, sairauspoissaoloihin ja työtapaturmiin.
Hankkeen kehittämisosassa tuotamme hankkeeseen osallistuville organisaatioille ja viiteryhmille vuositason palautetta työaikojen muutoksista liittyen työaikalain ja COVID-19 pandemian vaikutuksiin, sekä liittyen organisaatioiden omaan kehittämistyöhön. Laadimme suosituksia vuoroergonomia- ja optimointiohjelmistojen jatkokehittämiseksi. Hanke tuottaa algoritmipohjaisen internet-sovelluksen tapaturmariskin arvioimiseksi vuorokiertoon liittyen.
Aineistot ja menetelmät
Tutkimushanke hyödyntää päivittäisiä työaika- ja sairauspoissaolotietoja sisältävää työaikatietoa SOTE-sektorilta sekä niihin yksilötasolla linkattavia tapaturmatietoja 17 sairaanhoitopiiristä ja kaupungista vuosina 2008-2022. Hankkeeseen osallistuvat EPSHP, FSHKY, HUS, KHSHP, KSSHP, PPSHP, PSHP ja VSSHP, Pohjanmaan hyvinvointialue, sekä Espoon, Helsingin, Naantalin, Nokian, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupunkien sote-yksiköt. Kunta-alan seurantatutkimukseen (FPS) liitetty työaika- ja sairauspoissaolokohortti kattaa noin 220 000 henkeä ja yli 200 miljoonaa työpäivää.
Kysy hankkeesta

Mikko Härmä
Rahoittajat
Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, CGI Suomi Oy, sairaanhoitopiirit ja kaupungit.