Katto- ja ulkopintaeristäjä

Katto- ja ulkopintaeristäjä eristää kattoja ja talojen ulkoseiniä esimerkiksi mineraalivillalla. Rakennustyömaiden lisäksi työkohteina saattavat olla pihamaat, terassit, autokannet, parkkitilakatot, sisäeristykset sekä erilaiset märkätilat. Valtaosa työstä tapahtuu ulkosalla katoilla sekä sokkeli- ja kosteuseristystöissä.

Ammattilainen työskentelee pääasiassa erilaisilla rakennustyömailla tehden bitumipohjaisista huovista kaksinkertaisen peitteen, jotta lämpö pysyisi asunnon seinien sisällä. Huovat kiinnitetään alustaan hitsaamalla. Nestekaasupolttimella kuumentaen huovat liimautuvat puolestaan toisiinsa. Työtä tehdään yleisimmin kahden miehen voimin. Työn vaativuudesta kertoo myös jotakin se, että pätevyyden saavuttaminen vie muutaman vuoden.

Työ on normaalia päivätyötä. Jonkin verran esiintyy poikkeuksia, sillä urakkatöitä tehdään myös yli- ja iltatöinä työn luonteen ja kiireellisyyden sanelemin ehdoin. Työssä ollaan sään armoilla (ulkona tapahtuvia eristystöitä ei voi tehdä sadesäällä eikä kovilla pakkasilla) ja siksi monet urakoivat enemmän kesäisin ja keväisin.

Rakennuksilla tyypillisimpiä tapaturmia ovat kompastuminen, liukastuminen, koneiden aiheuttamat vammat, takertuminen johonkin sekä putoavat esineet. Suojakypärä on pakollinen kaikilla työmailla ja eristystöissä turvaköyden käyttö on välttämätöntä.