Töissä terveenä – ammatinvalinta, allergia, ihottuma ja astma

Arviolta joka neljännellä suomalaisella koululaisella on tai on ollut allergista nuhaa, ihottumaa tai astmaa. He ovat huomattavasti herkempiä ihoa ja hengitysteitä ärsyttäville ja allergisoiville tekijöille, mikä voi vaikuttaa heidän opintoihinsa ja tulevaan työelämäänsä. Jos työntekijälle puhkeaa esimerkiksi käsi-ihottuma tai astma, hänen täytyy ehkä jäädä sairauslomalle tai vaihtaa kokonaan ammattia, mikä taas on työläs prosessi.
Kuvassa yläkoululaisia pukeutuneena eri ammatteihin.

Tutustu työelämän ihottuma- ja astmariskeihin ja siihen, miten niihin liittyviä ongelmia voidaan ehkäistä. Tieto on hyödyksi kaikille, joille ammatinvalinta on ajankohtaista samoin kuin opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

Oletko yksi neljästä? Tee pikatesti!

Pikatesti: Töissä terveenä

Kysely on täysin anonyymi, ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Kerättäviä tietoja hyödynnetään yleisellä tasolla tilastoinnissa siten, ettei yksittäisen henkilön vastauksia voi tunnistaa.

Jos kaipaat lisätietoa omasta tilanteestasi ammatinvalinnan kannalta ja sinua kiinnostavista opintolinjoista ja töistä, voit

  • keskustella opinto-ohjaajasi kanssa
  • kääntyä kouluterveydenhoitajan tai -lääkärin, lapsiin ja nuoriin erikoistuneen lääkärin, ihotautilääkärin tai omalääkärin puoleen
  • pyytää jotakin edellä mainituista asiantuntijoista kirjoittamaan sinulle lähetteen (työasioihin erikoistuneelle) ihotautilääkärille tai lasten/nuorten allergialääkärille tutkimuksia ja neuvontaa varten.

Töissä terveenä -postikortteja voi tilata Työterveyslaitoksen viestinnästä osoitteesta viestinta [at] ttl.fi

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Henkilökuva Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136

Maria Pesonen

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
maria.pesonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2239