Tierakennuskoneen kuljettaja

Teiden rakennus-, kunnostus- ja päällystystehtävissä toimivat kuljettajat (tiehöylän-, jyrän-, tienpäällystyskoneen-, puhtaanapitokoneen- sekä puskutraktorinkuljettaja ja myös kuorma-autonkuljettaja) suorittavat moninaisia tien tekemiseen ja sen kunnossapitoon kuuluvia töitä normaaliliikenneväylillä ja niiden piirissä.

Teitä, lentokenttäalueita ja teollisuusalueita päällystetään koneellisesti asfaltilla tai betonilla. Ennen päällystämistä jyränkuljettaja tasoittaa ja tiivistää maakerrosta täry-, valssi- tai kumipyöräjyrällä.

Kunnossapitotöitä ovat alueellisella urakalla hoidetut kesto- ja kevytpäällysteteiden paikkaus, lumi-, hiekoitus-, suolaus tavallisimmin esimerkiksi auroilla tai harjoilla varustetuilla kuorma-autoilla. Tehtäviin kuuluu myös vihertyöt sekä puhtaanapito. Tehtävissä toimivat vastaavat yleensä ajamiensa koneiden perushuoltoon ja puhdistukseen liittyvistä tehtävistä. Tietöissä työympäristö luonnollisesti vaihtelee paljon, mikä luo siihen oman vaihtelunsa. Asfalttityö on fyysinen rasittavaa ja likaista. Siinä altistuu päällystemassan voimakkaille katkuille.