Hius-ja kauneudenhoitoalan terveyshaittojen ehkäisy

Kampaajien ja kosmetologien työhön liittyy suuri riski saada työperäinen allerginen kosketusihottuma. Käsi-ihottumaa aiheuttavat runsas märkätyö sekä pesuaineiden ja ihoa ärsyttävien kampaamotuotteiden käsittely.
Kampaaja pesee asiakkaan hiuksia pesupisteellä.

Jopa 70 prosenttia kampaajista saa käsi-ihottuman jossain vaiheessa uraansa. Usein ihottuma alkaa jo opiskeluaikana tai kampaajanuran alussa, mutta voi ilmetä pitkäänkin ammatissa olleella.

Kampaajan käsi-ihottuman ei tarvitse johtua allergiasta, koska työssä on erittäin paljon ihoa ärsyttäviä tekijöitä. Ihotaudit ovat kampaajien ammattitaudeista tavallisimpia. Hengitysteiden ammattitauteja, rasitussairauksia ja näiden epäilyjä ilmenee myös melko paljon.

Kosmetologin ammattiin liittyy merkittävä työperäisen allergisen kosketusihottuman riski. Kosmetologien ammatti-ihotaudeista on käytettävissä vähemmän tutkimustietoa kuin kampaajien ammatti-ihotaudeista. Kosmetologin työssä on kuitenkin paljon ihoa ärsyttäviä ihottumaa aiheuttavia tekijöitä.

Ärsytys- ja taiveihottuma

Kuivat kädet ovat ärsytysihottuman varhainen merkki

Kampaajan ja kosmetologin työssä on paljon ihoa ärsyttäviä tekijöitä. Ärsytysihottuma on tavallisin käsi-ihottuman tyyppi näissä ammateissa. Ärsytysihottuma alkaa tyypillisesti käsien ohuilta ihoalueilta, kuten sormiväleistä ja kädenselistä.

Lievätkin ihoärsytyksen merkit, kuten käsien ihon kuivuus, pitää ottaa vakavasti. Vastikään alkanut ja lievä ärsytyskosketusihottuma on usein hoidettavissa vähentämällä ihoon kohdistuvaa ärsytystä muun muassa kohentamalla ihon suojaamista sekä käyttämällä säännöllisesti kosteusvoidetta ihon kunnon ylläpitämiseksi.

Jos näistä toimenpiteistä huolimatta kehittyy käsi-ihottumaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ihottuman syy selvitetään. Ihotautilääkäri tekee ihotestit mahdollisten allergioiden selvittämiseksi.

Taiveihottuma eli atooppinen ihottuma

Lieväkin taiveihottuma altistaa voimakkaasti käsien ärsytysihottumalle. Käsien säännöllinen hoito hajusteettomalla käsi- tai perusvoiteella ja tarkka suojautuminen asianmukaisin suojakäsinein kaikissa märissä ja likaisissa työtehtävissä sekä kemikaaleja käsitellessä on silloin erityisen tärkeää.

Myös lapsuudessa sairastettu taiveihottuma (atooppinen ihottuma / maitorupi) lisää riskiä saada käsien ärsytysihottuma. Lapsuuden kuivaihoisuus on yleensä lievää atooppista ihottumaa, ja merkitsee tavallista herkempää ihon rakennetta.

Julisteet käsi-ihottuman välttämiseen

Julisteet tiivistävät tärkeimmät vinkit käsistä huolehtimiseen. Ne voi ladata pdf-muodossa, tulostaa, laminoida ja laittaa esille työtilaan. Julisteista voi myös keskustella yhdessä kollegoiden kanssa.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Kristiina Aalto-Korte

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
kristiina.aalto-korte [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2292

Maria Pesonen

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
maria.pesonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2239