Biomonitorointi

Biomonitorointi ja muut työterveyshuoltojen ja työpaikkojen omiin mittauksiin soveltuvat menetelmät

Epäiletkö työntekijöiden altistumista kemikaaleille?

Biomonitoroinnin avulla voit selvittää työntekijöiden altistumista kemikaaleille tai herkistymistä biologiselle pölylle. Analyysimme mahdollistavat kemikaaliriskien arvioimisen sekä yksilötasolla että työtehtäväkohtaisesti.

Korkeatasoisten analyysiemme avulla voit selvittää:

  • työntekijän altistumista kemikaalille
  • työntekijän herkistymistä biologiselle pölylle ja sisätilojen punkeille
  • työtehtäväkohtaista altistumisriskiä
  • suojautumisen tarvetta ja tehokkuutta

Laboratorioanalyysimme huomioivat kemikaaleille ja biologisille tekijöille altistumisen reitit kattavasti ilmasta, iholta ja ruoansulatuskanavasta.

Laajan analyysivalikoimamme avulla voit puuttua työympäristön kemikaaliriskeihin varhaisessa vaiheessa ja ohjata työsuojelutoimenpiteitä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Asiantunteva tulkinta tuo merkittävää lisäarvoa analyyseille

Olemme arvostettu ja korkean ammattietiikan omaava työhyvinvoinnin asiantuntijalaitos. Meillä on kymmenien vuosien kokemus uraa uurtavasta työympäristön analyysien tutkimus- ja kehittämistyöstä Suomessa.

Korkeatasoiset analyysimme ovat FINAS-akkreditoituja (testauslaboratorio T013, EN ISO/IEC 17025).

Tulkintamme on yksilöllistä, puolueetonta ja kokonaisuuden huomioivaa. Hyödynnämme tulkinnassamme standardisoituja, suomalaisia viiteaineistoja sekä terveysperusteiseen ja tieteelliseen näyttöön perustuvia toimenpiderajoja. Käytössämme on laaja valikoima vertailukelpoisia kotimaisia viitearvoja. Viiteaineistomme pohjautuu samoilla menetelmillä toteutettuihin analyyseihin.

Opastamme tarvittaessa työterveyshuoltoanne kemikaaleille ja biologisille pölyille altistumisen vähentämisessä ja suojautumisessa.

Ota yhteyttä

Alta löydät lisää tietoa näytteiden ottamisesta ja tulosten tulkinnasta. Olemme myös laatineet sinulle kattavat ohjeet näytteenoton tueksi. Ohjeita noudattamalla varmistat näytteiden laadun ja osaat ottaa oikean näytteen oikeaan aikaan.

Asiantuntijamme auttavat mielellään työperäisen altstumisen arviointiin liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!

Huom: Uudistamme verkkopalveluamme.  Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä oheisella lomakkeella.

Voit tilata tarvittavat näytteenotossa tarvittavat astiat ja välineet alla olevalla lomakkeella. Erityisesti  seuraaviin analyyseihin tarvittavat välineet tulisi tilata meiltä:

  • U-MeOH (teflonkorkkinen lasiputki)
  • U-N2O, U-Sevo (head-space-pullot, sovi näytteenotosta erikseen)
  • U-TBA (teflonkorkkinen lasiputki)
  • B-AChEs (suodatinpaperikiekot)
  • A-MDIMDA, UTDITDA, U-MDA (säilöntäaine)

Ota verinäytteet kaupallisiin alipaineputkiin analyysikohtaisen ohjeen mukaisesti. Erikoispestyt virtsanäyteastiat suositellaan tilattavaksi meiltä kontaminaation välttämiseksi. Yhdestä virtsanäytteestä voidaan tehdä useita metallianalyyseja.

Lähetteen täyttäminen

Täytä lähete huolellisesti sekaannusten välttämiseksi. Erityisesti pyydämme kiinnittämään huomiota nimen ja henkilötunnuksen oikeellisuuteen sekä altistavan työn päättymiseen ja näytteenottoajan kirjaamiseen. Toimitamme vastaukset ja laskun tilauksen Y-tunnuksen mukaisella nimellä yhteen lähetteessä ilmoitettuun osoitteeseen.

Lähete: biomonitorointi
Lähete: vasta-aineet biologisille altisteille
Lähete: vasta-aineet sisätilan punkeille

Ohje näytteiden lähettämiseen maksusopimuksella

Tiedote tutkittavalle
Tiedote työterveyshuollolle

Pakkaaminen

Merkitse näyteputkiin ja -pulloihin selkeästi henkilön nimi ja analyysi. Pakkaa veri- ja seerumiputket esimerkiksi näyteputkien mukana tulleeseen lähetyslaatikkoon. Sulje virtsanäytepullot hyvin ja pakkaa jokainen pullo erilliseen muovipussiin, jonka solmit kiinni. Pakkauksessa on oltava postin ohjeiden mukaisesti täyteainetta, joka imee itseensä nesteen, jos astia tai pullo rikkoutuu.

Pakkaa lähete näyteputkien tai -pullojen kanssa lähetyslaatikkoon (keltamusta), joka postitetaan suoraan analysoivaan laboratorioon. Säilytä näytteet jääkaapissa lähetykseen saakka, jollei analyysin kohdalla toisin mainita.

Näytteiden toimittaminen

Postita näyte siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Säilytä loppuviikosta otetut näytteet jääkaapissa viikonlopun yli ja postita ne seuraavana maanantaina. Säilyvyyden varmistamiseksi ja vastauksen saamisen nopeuttamiseksi on suositeltavaa toimittaa näytteet suoraan Helsingin toimipisteeseen. Seerumit vasta-aineanalyyseihin toimitetaan suoraan Kuopion toimipisteeseen (Neulaniementie 4, PL 310, 70101 Kuopio).

Analyysipalveluiden toimitusehdot
Asiantuntijapalveluiden yleiset sopimusehdot

Näytteiden vastaanotto

Avoinna ma-pe klo 9-15
Puh. 030 474 2861, E-mail biomonitorointi@ttl.fi

Vasta-aineanalyysit:
Puh. 040 588 3451, E-mail mikrobilabra@ttl.fi

HELSINKI

Postiosoite
Työterveyslaitos
Biomonitorointipalvelut
PL 40
00251 HELSINKI

Käyntiosoite
Työterveyslaitos
Biomonitorointipalvelut
Topeliuksenkatu 41 b
00250 HELSINKI

KUOPIO (vasta-aineanalyysit)

Postiosoite
Työterveyslaitos
Mikrobiologian laboratorio
PL 310
70101  KUOPIO

Käyntiosoite
Työterveyslaitos
Mikrobiologian laboratorio
Neulaniementie 4
70100 KUOPIO

Esimerkki yleisestä tulkinnasta

Veren lyijy

Viitearvot

Altistumattomien viiteraja-arvo on pitoisuus, jota suomalaiset eivät yleensä ylitä ilman spesifistä, tavallisesti työperäistä, altistumista kemikaalille. Viiteraja erottaa altistuneet altistumattomista, mutta ei välttämättä kerro mitään altistumiseen liittyvästä terveysriskistä.

Toimenpideraja-arvo on pitoisuus, jonka alapuolella pysyminen yleensä tarkoittaa, että vakavia terveyshaittoja ei ole odotettavissa. Kaikille Työterveyslaitoksen tarjoamille biomonitorointianalyyseille ei ole asetettu toimenpideraja-arvoa. Toimenpideraja-arvot eivät yksittäisinä numeroarvoina anna asiakkaille riittävästi tietoa tulosten merkityksestä eivätkä tarvittavista toimenpiteistä ja niiden kiireellisyydestä. Lue lisää toimenpideraja-arvoista täältä.

Biologisten altistusindikaattorien raja-arvot on vahvistettu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella 268/2014. Arvot vastaavat ilman epäpuhtauksien haitallisiksi tunnettuja pitoisuuksia.

Tavoitetaso tarkoittaa pitoisuutta, johon tulisi pyrkiä. Tavoitetasoja on asetettu muun muassa syöpävaarallisille aineille, joille ei ole voitu määrittää turvallista altistumistasoa.

Toimenpiderajojen perustelumuistiot

Työterveyslaitoksen asettamat toimenpiderajat pohjautuvat perustelumuistioihin, joissa otetaan huomioon kemikaalin aiheuttaman haitan vakavuus ja todennäköisyys altistumisen merkittävyyttä arvioitaessa. Toimenpiderajoja päivitetään viimeisimpien tieteellisten tutkimusten perusteella.

Alumiini
Arseeni
Elohopea
Fenoli
Kadmium
Koboltti
Kromi
Ksyleeni
Lyijy
Metyleenidianiliini, MDA
MOCA
Nikkeli
NMP
PAH, Pyrenoli
Rikkihiili
Styreeni
Tetrakloorieteeni
Tolueeni
Trikloorietyleeni

Passiivikeräinmittaukset

Tarjoamme työterveyshuollon käyttöön myös kemiallisten altisteiden passiivikeräinmittausta. Passiivikeräinten avulla voidaan selvittää joidenkin kemiallisten altisteiden pitoisuutta työpaikan ilmassa (Linkki työhygieeniset analyysit). Ne mahdollistavat mittauksen tekemisen parhaana mahdollisena ajankohtana. Työterveyshuolto voi yhdessä työpaikan kanssa käyttää passiivikeräinmittausta apuna selvittäessään altistumisen tasoa eri työtehtävissä. Passiivikeräimet soveltuvat erityisesti pientyöpaikkojen altistumisen arvioinnin tueksi. Lisäksi niiden avulla voidaan arvioitaessa työtehtävien turvallisuutta raskauden aikana.

Seuraavilla analyyseillä on passiivikeräysmahdollisuus:

Analyysi (kuvaus)Näytteenotto-ohjeetToimitusajat (analyysi valmis noin)Huomioitavaa
Formaldehydi ja muut aldehydit Aktiivinen näytteenotto
Passiivinen näytteenotto
Formaldehydi 10 työpäivää; muut 20 työpäivää
Haihtuvat orgaaniset yhdisteetAktiivinen näytteenottto
Passiivinen näytteenotto:
3M 3500
3M 3520
15 työpäivää
Haihtuvat orgaaniset yhdisteet teollisuusilman laadun arviointiin (TVOC+5)Aktiivinen näytteenotto25 työpäivää
Halogenoidut anestesiakaasutPassiivinen näytteenotto15 työpäivässä
Tupakansavun merkkiaine,
3-etenyylipyridiini
Ohjesopimuksen mukaan