Orgaanisen pölyn aiheuttama toksinen oireyhtymä

Äkillinen, voimakas kertaluonteinen biologinen pölyaltistus voi aiheuttaa orgaanisen pölyn aiheuttaman toksisen oireyhtymän (Organic Dust Toxic Syndrome, ODTS). Taudin mekanismia ei tunneta. Kyseessä on arvioitu olevan ei-allerginen keuhkorakkuloiden tulehdus.

Yleisyys

Ammattitaudiksi todettuja ODTS-tapauksia on Suomessa alle 10 vuosittain. Oireilu on kuitenkin huomattavasti yleisempää. Jopa 30 prosentilla maanviljelijöistä on kuvattu oireita.

Aiheuttajat

ODTS:n aiheuttajaksi epäillään homeiden mykotoksiineja ja bakteereiden endotoksiineja. Biologiset pölyt tai niistä vapautuvat aineosat voivat suurina määrinä voivat aiheuttaa ODTS:n. Oireet ovat varsin yleisiä joissakin ammateissa, joihin liittyy altistumista biologisille pölyille, kuten maanviljelijöillä ja sienimöiden työntekijöillä. 

Oireet

Oireisto on moninainen ja muistuttaa allergisen alveoliitin oireita. Oireet alkavat usein 4–8 tuntia altistumisen jälkeen. Niihin kuuluvat kuume ja vilunväreet, yskä, lihas- ja nivelkivut sekä flunssainen olo. Usein myös silmä- ja ylähengitystieoireet kuuluvat oirekuvaan. Oireet saattavat olla pahimmat altistuksen alkaessa tauon jälkeen ja lievittyvät altistuksen toistuessa.

Tutkimukset

Hengitystieinfektiot suljetaan pois. Keuhkoista voidaan kuulla pienirakkulaisia rahinoita, ja veren valkosolut ovat usein lisääntyneet. Keuhkokuva on yleensä normaali, eikä keuhkojen toimintakokeissa yleensä todeta muutoksia. 

Diagnostiikka nojaa pitkälti toistuvan kuumeen toteamiseen yhdessä muiden, vaihtelevassa määrin esiintyvien, oireiden kanssa. Allerginen alveoliitti ja muut sairaudet suljetaan pois. Poikkeavia radiologisia tai pysyviä keuhkojen toimintakoemuutoksia ei todeta.

Hoito ja ennuste

Yleensä ei erityistä hoitoa tarvita, sillä altistuksen loputtua ODTS:n oireet jäävät pois. ODTS-oireyhtymästä ei yleensä aiheudu pysyviä muutoksia keuhkojen toimintaan, mutta tutkimuksia sairauden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tehty. Hengityssuojainten käyttöä on syytä tehostaa.

Ennaltaehkäisy

ODTS-oireyhtymää voidaan ehkäistä välttämällä voimakasta altistumista biologiselle pölylle muun muassa työtapoja muokkaamalla ja tarvittaessa käyttämällä hengityssuojainta pölyisissä työvaiheissa.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Henkilökuva Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Henkilökuva Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136