Yleistä tietoa ammatti-ihotaudeista

Ammatti-ihotaudilla tarkoitetaan ihosairautta, joka on aiheutunut työn kemiallisista, fysikaalisista tai biologisista tekijöistä.

Ammatti-ihotaudeilla ei ole erityisiä omia tautimuotoja. Ne ovat tavallisia ihosairauksia, joita voi syntyä myös työelämän ulkopuolella. Erona on, että ammatti-ihotaudin aiheuttaja on peräisin työpaikalta. Ammatti-ihotaudeista noin 90 % on käsi-ihottumia. 

Ammatti-ihotaudit ovat useimmiten kosketusihottumia (ärsytysekseema, allerginen kosketusihottuma, kosketusurtikaria ja proteiinikosketusihottuma), joita on noin 88 % ammatti-ihotautitapauksista. Noin 8 % ammatti-ihotautitapauksista on ihoinfektioita, enimmäkseen syyhypunkki-infektioita terveydenhuoltohenkilöstöllä. Vuosina 2005-2016 Työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitettiin 5 265 vahvistettua ammatti-ihotautitapausta. Niiden perusteella ammatti-ihotautien ilmaantuvuus suomalaisilla on 18.8 tapausta /100 000 työllistä vuodessa.

Mitkä tekijät vaikuttavat ammatti-ihotautien syntyyn?

Ammatti-ihotauteja ilmenee töissä, joissa on merkittäviä ihoa ärsyttäviä tekijöitä tai joissa ollaan tekemisissä ihokosketusallergeenien tai välittömien allergeenien kanssa. Ammatti-ihotautien keskeisiä riskiammatteja ovat kampaajat, maanviljelijät, terveydenhuollon ammatit, siivoojat, kokit, leipurit, ruiskumaalarit, hammasteknikot sekä metalliteollisuuden ja rakennusalan ammatit. 

Ammatti-ihotautien tärkeimpiä aiheuttajia ovat allergista kosketusekseemaa aiheuttavat epoksiyhdisteet, kumikemikaalit, isotiatsolinonisäilöntäaineet ja akrylaattiyhdisteet, ärsytyskosketusihottumaa aiheuttava märkätyö sekä kosketusnokkosihottumaa ja proteiinikosketusihottumaa aiheuttavat lehmän hilse ja vehnäjauho.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Maria Pesonen

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
maria.pesonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2239

Sari Suomela

apulaisylilääkäri
Sähköpostiosoite
sari.suomela [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2288

Kristiina Aalto-Korte

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
kristiina.aalto-korte [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2292