Silikoosi eli kivipölykeuhkosairaus

Silikoosi eli kivipölykeuhkosairaus on kiteisen piidioksiidin (kvartsi) aiheuttama fibroottinen (sidekudoslisä) keuhkosairaus.

Yleisyys

Suomessa kvartsille työssään altistuu noin 50 000 työntekijää. Toimialoja, joilla merkittävää altistumista tapahtuu ovat muun muassa kaivostoiminta, betoniteollisuus, lasi- ja posliiniteollisuus sekä rakennusteollisuus. Silikooseja on todettu vain yksittäisiä tapauksia vuodessa.

Aiheuttajat

Silikoosin aiheuttaa kiteinen piidioksidipöly eli kvartsipöly ja Suomessa harvinaisemmat tridymiitti- ja kristobaliittipölyt. Silikoosi vaatii kehittyäkseen yleensä yli 10 vuoden altistumisen piidioksidipölylle. Latenssiaika on kuitenkin tavallisesti yli 20 vuotta. 

Sekapölykeuhkolla tarkoitetaan tilaa, jossa kvartsipöly yhdessä rauta- tai muun epäorgaanisen pölyn kanssa aiheuttaa keuhkofibroosin. Fibroosi on tällöin tavallisesti epäsäännöllinen rakenteeltaan. Pesäketyyppistä (nodulaarinen) kutsutaan myös klassiseksi silikoosiksi. Varsin usein altistumista on voinut olla sekä kvartsipölylle että asbestipölylle, jolloin fibroottisen taudin kuva saattaa olla monimuotoinen. 

Oireet

Silikoosi aiheuttaa rasitushengenahdistusta vasta, kun/jos sairaus on edennyt varsin pitkälle.

Tutkimukset

Kvartsipölyaltistuminen aiheuttaa työterveyshuollossa määräaikaistarkastustarpeen, jos altistuminen on asteeltaan merkitsevä. Silikoosin kliininen ilmentymä on keuhkoröntgenkuvassa havaittava pienitäpläisyys. Potilas on silikoosin varhaisessa vaiheessa oireeton. Kun yksittäiset pesäkkeet sulautuvat laajemmiksi varjostumiksi, ilmaantuu hengitystieoireita. Keskeisin oire on rasituksessa esiintyvä hengenahdistus. 

Tutkimukset erikoissairaanhoidossa: epäiltäessä silikoosia työterveyslääkärin on paras tehdä lähete oman alueensa yliopistollisen keskussairaalan työlääketieteen poliklinikalle tai Työterveyslaitoksen työlääketieteen poliklinikalle. 

Hoito ja ennuste

Silikoosi huonontaa hengityksen toimintaa vasta, kun sairaus on edennyt varsin pitkälle. Silikoosiin sairastuneen ei tule jatkaa työskentelyä altistavassa ammatissa, varsinkaan silloin, jos silikoottinen prosessi on aktiivi. Tällöin tulevat kyseeseen ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteet alkaen sijoituksesta altisteettomaan työhön. 

Työkyvyttömyyseläke saattaa tulla kyseeseen joissain tapauksissa, etenkin jos keuhkojen toiminta on kokonaisuudessaan selvästi heikentynyt. Silikoosipotilailla on varsin usein myös samanaikainen krooninen keuhkoputkentulehdus (COPD). 

Silikoosiin sairastuneilla on kohonnut riski sairastua tuberkuloosiin. Tila (silikotuberkuloosi) korvataan ammattitautina. Silikoosiin sairastuneen keuhkosyöpä korvataan ammattitautina.

Ennaltaehkäisy

  • Ota käyttöön vähemmän pölyävä työstömenetelmiä. 
  • Osastoi pölyn lähde. 
  • Sieppaa muodostuva pöly ilmastointiratkaisuilla (esimerkiksi kohdepoisto). 
  • Sido pöly vesisuihkeen avulla. 
  • Käytä hengityksensuojainta. Silikoosiin sairastuneen keuhkosyöpä korvataan ammattitautina.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Heikki Frilander

Heikki Frilander

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
heikki.frilander [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2265
Henkilökuva Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Henkilökuva Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136