Ärsytysastma
Äkillisen ärsytyksen aiheuttama astma (kutsuttu aiemmin nimellä RADS, reactive airway dysfunction syndrome) aiheutuu yksittäisestä altistumisesta suurelle pitoisuudelle ärsyttävää ainetta. Altistuminen tapahtuu usein tapaturmaisesti esim. prosessihäiriön tai kemikaalionnettomuuden yhteydessä tai altistuttaessa kemikaaleille poikkeuksellisesti esim. huolto- ja puhdistustöissä.
Toistuvan ärsytyksen aiheuttama astma johtuu useammasta kuin yhdestä altistumisesta voimakkaasti hengitysteitä ärsyttävälle aineelle. Altistumistaso voi olla matalampi kuin äkillisen ärsytyksen aiheuttamassa astmassa, mutta pitoisuudet ovat kuitenkin lähellä kyseisen aineen haitalliseksi tunnettua pitoisuutta (HTP) tai sitä korkeampia asiantuntijan arvion tai mittaustulosten perustella. Altistuminen on pitkäkestoisempaa ja työssä saattaa esiintyä toistuvia altistumispiikkejä. Altistuminen voi liittyä puutteellisiin työolosuhteisiin henkilön tavanomaisessa työssä tai toistuviin poikkeustilanteisiin.
Tutustu työterveyshuollon toimintamalliin ärsytyksen aiheuttaman astman tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi.
Katso lyhyt video, joka kertoo miten tunnistaa vaaratilanteet ja käsitellä työssä turvallisesti vaarallisia aineita. Voit käyttää videota esim. työpaikoilla havainnollistamaan ärsytysastman vaaraa.
Aiheuttajat
Aiheuttajat ovat voimakkaasti hengitysteitä ärsyttäviä aineita, esimerkiksi kudosta syövyttäviä voimakkaita yhdisteitä.
Ärsytysastman aiheuttajaryhmät ja aineet
Aiheuttajaryhmä |
Aineet |
---|
Voimakkaat hapot |
Rikkihappo (H2SO4), suolahappo (HCl), typpihappo (HNO3), vetyfluoridihappo (HF) |
---|
Voimakkaat emäkset |
Natriumhydroksidi (NaOH), ammoniakki (NH3), kaliumhydroksidi (KOH) |
---|
Ärsyttävät kaasut |
Klooridioksidi (Cl2), rikkivety (H2S), rikkidioksidi (SO2), vetyperoksidi (H2O2), pesuaineet, palokaasut, isosyanaatit, otsoni (O3) |
---|
Epäorgaaniset pölyt |
Raakasementti, poltettu kalkki, tuhka ja muu emäksinen tai hapan pöly |
---|
Ärsytysastman riskiammatit ja alat
- Prosessi-, huolto- ja asennustyöntekijät, jotka työskentelevät metalli- ja kaivosalalla, kemian teollisuusuudessa sekä paperi- ja selluteollisuudessa
- Rakennustyöntekijät
- Maanviljelijät
- Kuljetustyöntekijät
- Siivoojat, jotka käyttävät voimakkaita kemikaaleja esim. teollisuudessa, uimahalleissa ja sairaaloissa
Tyypillisiä ärsytysastmaa aiheuttavia altistumistilanteita
Äkillisen ärsytyksen aiheuttama astma
- Prosessivuodot ja korjaustehtävät raskaassa teollisuudessa*
- Palot ja aineiden kuumeneminen
- Säkkien tai siilojen hajoaminen Toistuvat prosessivuodot sellutehtaalla
- Lantalietekaivojen tyhjennys maataloudessa
- Pesuaineiden käyttö painepesurilla tai muutoin väärin huonosti ilmastoituvassa tilassa
- Työskentely navetassa tai sikalassa, jossa huono ilmanvaihto
- Pelastus- ja poliisitehtävät tulipalossa tai kemikaalionnettomuuksissa
- Työhygieenisten mittausten suorittaminen
Toistuvan ärsytyksen aiheuttama astma
- Prosessivuodot ja korjaustehtävät raskaassa teollisuudessa*
- Metallien elektrolyyttinen pinnoitus tai happokäsittely
- Toistuvat prosessivuodot sellutehtaalla
- Kylmäaineiden vuodot tai desinfektioaineet elintarviketeollisuudessa
- Työskentely navetassa tai sikalassa, jossa huono ilmanvaihto
* kemian-, sellu-, metalli- ja kaivosteollisuudessa
Oireet
- Astmaoireiden alku on läheisessä ajallisessa yhteydessä altistumiseen: oireet voivat alkaa välittömästi tai viimeistään muutamien viikkojen kuluessa.
- Yskä on usein hallitsevin oire ja lisäksi esiintyy rasituksen siedon alenemista, hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Ihon, silmien ja ylähengitysteiden ärsytysoireet ovat mahdollisia.
- Ärsyttävät tekijät voivat vaikuttaa koko hengitysteihin ylähengitysteistä keuhkorakkuloihin saakka ja aiheuttaa astman lisäksi muitakin oireita (kuva 3). Esimerkiksi toksinen pneumoniitti voi johtaa akuuttiin hengitysvajeeseen ja tehohoidon tarpeeseen.
Kuva 3. Hengitysteitä voimakkaasti ärsyttävien aineiden vaikutuksia hengitysteissä. Kuva on julkaistu aikaisemmin Aikakauskirjassa (Lindström I, ym. Ärsytyksen aiheuttama astma. Duodecim 2014;130(20):2061–9.), kuva julkaistaan Aikakauskirja Duodecimin luvalla.
Tutkimukset
- Ensimmäisissä hoitopaikoissa on tärkeää kirjata mahdollisimman yksityiskohtaisesti tiedot altistumistapahtumasta ja potilaan oireista sekä niiden ajallisesta ilmenemisestä.
- Keuhkojen toimintakokeet (spirometria ja bronkodilaatiokoe, PEF-vuorokausiseuranta ja metakoliinialtistuskoe) suoritetaan viiveettä, vaikka tutkittavalle olisi jo aloitettu hengitettävä- tai tablettikortisonilääkitys.
- PEF-työpaikkaseuranta ei kuulu ärsytyksen aiheuttaman astman diagnostisiin tutkimuksiin.
- Toistuvan altistumisen aiheuttamassa astmassa, voidaan tehdä ensin astmatutkimukset ja arvioida sitten hoidon tarve.
- Ammattitautiepäilyt lähetetään Työterveyslaitoksen Helsingin toimipisteeseen. Joskus on aiheellista arvioida altistumista ensin keskussairaaloiden työlääketieteen poliklinikalla tai tehdä diagnostisia tutkimuksia keuhkosairauksien poliklinikalla.
Ärsytyksen aiheuttaman astman diagnostiset kriteerit
- Yksittäinen tai useampi altistuminen korkeille pitoisuuksille hengitysteitä ärsyttävää ainetta
- Altistuminen ja astmaoireiston alkaminen ovat läheisessä ajallisessa yhteydessä toisiinsa
- Hengitysteiden epäspesifinen hyperreaktiivisuus tai palautuva hengitystieobstruktio
- Oireet ja keuhkotoiminnan muutokset kestävät vähintään useita kuukausia
- Mahdollinen aiempi ahtauttava keuhkosairaus on selvästi erotettavissa nykysairaudesta
Hoito ja ennuste
- Tapaturmatyyppisissä altistumistilanteissa voimakkaasti hengitysteitä ärsyttäville tekijöille altistunutta potilasta tulee seurata keuhkoreaktion kehittymisen varalta.
- Hoitona käytetään välittömästi aloitettua hengitettävää kortikosteroidia sekä tarvittaessa systeemistä kortikosteroidia ja muuta astmalääkitystä. Astma jää usein pysyväksi ja sitä hoidetaan kuten astmaa yleensä. Joillakin potilailla esiintyy kurkunpään ärtyvyyttä, jolloin aerosolina annosteltavat lääkkeet voivat sopia paremmin kuin jauheet.
- Huolehdithan tapaturmatilanteen aiheuttaman henkisen stressireaktion hoidosta.
- Potilaat voivat yleensä palata työhönsä oireiden rauhoituttua, jos työolosuhteet ovat kunnossa, astmaa hoidetaan ja seurataan hyvin. Jos työssä on edelleen altistumista hengitysteitä ärsyttäville aineille, astman hallinta ei ole tyydyttävä tai potilaan suorituskyky on rajoittunut, on syytä harkita työnkuvan muutosta tai ammatin vaihtoa.
Ennaltaehkäisy
- Äkillisen ärsytyksen aiheuttaman astman ehkäisemiseksi on lisättävä tietoisuutta riskiaineista ja niiden turvallisesta käsittelystä, sekä luotava työpaikoille ohjeita poikkeustilanteiden varalle.
- Toistuvan ärsytyksen aiheuttaman astman ehkäisemisesi on tärkeää ymmärtää, ettei hengitysteitä ärsyttävien aineiden HTP- tasoja saa ylittää työpaikoilla hetkellisestikään. Mittauksia on tärkeää tehdä riskialoilla toistuvasti ja niiden perusteella on parannettava työolosuhteita sellaiseksi, ettei liiallista altistumista tapahdu.