Ammattiastma

Ammattiastmalla tarkoitetaan Suomessa astmaa, jonka todennäköinen ja pääasiallinen aiheuttaja on työympäristössä esiintyvä tietty sisään hengitettävä aine eli altiste.
  • Suomessa korvataan ammattitautina 50–100 astmaa vuodessa, kun kaikkiaan noin 10 000 työikäistä sairastuu astmaan vuosittain. 
  • Yli puolet ammattiastmoista kehittyy herkistymisen kautta ja noin 10–20 prosenttia hengitysteitä voimakkaasti ärsyttävien aineiden aiheuttamana. Suomessa korvataan ammattitautina myös kosteusvauriomikrobialtistumiseen liittyvää astmaa, jonka määrä on ollut laskussa viime vuosina.  
  • Epäselvissä tapauksissa kannattaa konsultoida Työterveyslaitoksen asiantuntijoita numerosta 0304743300 (ma-pe klo 9–14).     
  • Työhön liittyvä astma käsittää ammattiastman ja työn pahentaman astman (Katso Kuva 1 alla). Työn pahentamassa astmassa työpaikan pölyt, käryt, voimakkaat hajut, lämpötilan vaihtelut tai fyysinen rasitus pahentavat potilaan astmaa ja vaikeuttavat työssä pärjäämistä.  
  • Työn pahentamaa astmaa ei yleensä korvata ammattitautina. Altistumista astmaa pahentaville tekijöille pyritään vähentämään muokkaamalla työolosuhteita tai työtehtäviä esimerkiksi työterveysneuvotteluissa. Tarvittaessa käynnistetään ammatillinen kuntoutus Kelan tai Työeläkevakuutusyhtiön tuella.
Infograafi työhön liittyvästä astmasta

Kuva 1. Työhön liittyvä astma.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Henkilökuva Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136
Henkilökuva Hille Suojalehto

Hille Suojalehto

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
hille.suojalehto [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2545
Henkilökuva Katri Suuronen

Katri Suuronen

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
katri.suuronen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2576