Mielenterveyden työkalupakki


Tavoitteet ja menetelmät
Mielenterveyden työkalupakki on mielenterveyden tuen keinoihin ja menetelmiin sekä eri ammattialojen tukeen keskittyvä hanke, jossa edistetään työpaikkojen ja työyhteisöjen valmiuksia vahvistaa ja tukea mielenterveyttä osana työkykyä. Keskeistä on myös työterveyshuollon ja työsuojelun asiantuntemuksen hyödyntäminen ja eri toimijoiden yhteistyö työhyvinvoinnin kehittämisessä.
Hankkeessa levitetään Mielenterveyden työkalupakkia työpaikoille ja työyhteisöihin hyödyntäen tutkimusta innovaatioiden leviämisestä ja käyttöönotosta. Työkalupakki sisältää vaikuttavaksi arvioituja tai tutkimukseen pohjautuvia keinoja ja menetelmiä, joiden avulla voi rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria. Hankkeessa jatkokehitetään olemassa olevia työkaluja, kehitetään uusia ja parannetaan työkalujen käytön edellytyksiä. Hankkeessa toteutetaan myös maksuttomia koulutuksia ja valmennuksia.
Yhteiskunnan muutokset vaikuttavat työhön ja mielenterveyteen ja haastavat työpaikat uudistamaan toimintatapojaan. Hankkeen yhtenä painopisteenä on tukea mielen hyvinvointia erityisesti koronan vaikutuksista kärsineillä sosiaali- ja terveysalalla sekä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla. Lisäksi edistetään maanteiden tavaraliikenteen ja linja-autoliikenteen ammattikuljettajien työkykyä ja työn turvallisuutta sekä tarjotaan tukea eri elämänvaiheisiin.
Muuttuva työelämä haastaa myös työterveyshuoltoa uudistumaan, jotta se vastaa entistä paremmin työelämän ja työpaikkojen tarpeisiin. Hankkeessa päivitetään Hyvä työterveyshuoltokäytäntö -opas ja kehitetään toimintamalleja ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Työote-toimintamallia juurrutetaan hankkeessa ja levitetään muun muassa perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon väliseen yhteistyöhön.
Hankkeen aikana tutkitaan ja arvioidaan Mielenterveyden työkalupakin käyttöönoton ja muiden toimien onnistumista ja vaikuttavuutta, hankkeen toimintaympäristöä sekä työolojen ja työhyvinvoinnin muutoksia. Samalla pyritään mielenterveyteen liittyvien työkykyhaasteiden kirjon parempaan ymmärtämiseen sekä koko työelämän kulttuuriseen muutokseen mielenterveyden huomioimisessa.
Määrällisenä tavoitteena on tavoittaa 1000 työpaikkaa ja työterveyshuoltoyksikköä hankkeen aikana.
Tutkimustiedotteet
Tietosuojaselosteet
Tietosuojaseloste: Mielenterveyden työkalupakki -hanke: Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alat
Yhteistyökumppanit
Hanke toteutetaan laajan yhteistyökumppani- ja sidosryhmäverkoston kanssa.
Kumppaneita kuluvalla kaudella ovat Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Mieli ry, Muusikkojen liitto, Taiteen edistämiskeskus ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto.
Työskentelyä ohjaa asiantuntijaryhmä, jossa on mukana ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja sidosryhmien edustajia.
Rahoitus
Hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa Työelämän mielenterveysohjelmaa. Hankkeen rahoitus tulee Suomen kestävän kasvun ohjelmasta EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGeneration EU).

Kysy hankkeesta

Pauliina Mattila-Holappa
hankkeen vastaava johtaja, johtava asiantuntija

Sara Lindström
hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija
Projektipäälliköt
- Johtaminen ja koordinaatio: Sara Lindström
- Viestintä ja vaikuttaminen: Päivi Lehtomurto
- Levittäminen ja juurruttaminen: Mari Haverinen
- Arviointi: Jarno Turunen
- Digi- ja tuotekehitys: Jussi Konttinen
- Työote-toiminnalla työkykyä ja tuottavuutta: Hanna Hakulinen
- Työterveyshuollon kehittäminen: Hanna Hakulinen
- Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla: Heli Ansio
- Työkykyjohtamisen tukeminen sote-alalla: Mikael Sallinen
- Ammattikuljettajat: Susanna Visuri
- Psykososiaaliset tekijät: Tommi Alanko
- Tuki eri elämänvaiheisiin: Mervi Ruokolainen