Tuberkuloosiin liittyvät terveystarkastukset

Työvoiman liikkuessa maan rajojemme yli on tärkeää huomioida tuberkuloosiin liittyvät terveystarkastukset.
Sisällysluettelo

Suomi on matalan tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maa. Tuberkuloosia esiintyy paljon muun muassa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, Intiassa, Afganistanissa, Kaakkois-Aasiassa, Venäjällä ja Kiinassa. Baltian maat olivat suuren ilmaantuvuuden maita vielä 2000-luvun alussa. Lääkkeille vastustuskykyistä MDR (multi-drug-resistant) tuberkuloosia esiintyy paljon lähialueillamme, muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Baltian maissa. 

Lähtö- ja paluutarkastukset suoritetaan erittäin suuren tuberkuloosin ilmaantuvuuden maihin (ilmaantuvuus yli 150/100 000, Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B -rokotukset - THL), Baltian maihin, Venäjälle, Valko-Venäjälle tai Romaniaan terveydenhuoltoalan ja sosiaalialan tehtäviin ja kyseisille aloille opiskelemaan lähteville silloin, kun riskimaassa oleskelun arvioidaan kestävän vähintään kolme kuukautta. Harkinnanvaraisesti tarkastetaan muitakin. Tarkastukset ovat työsuhteessa oleville lakisääteisiä. 

Suomessa sosiaalihuollon tai terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä kaikissa alle kouluikäisten lasten hoitotehtävissä toimiville työntekijöille on tehtävä terveystarkastus työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa ennen töiden aloittamista tartuttavan tuberkuloosin poissulkemiseksi. Tarkastukset kohdistetaan työntekijöihin, jotka 

  • ovat syntyneet/ oleskelleet vähintään 12 kuukautta/ työskennelleet terveydenhuollossa vähintään 3 kuukautta maassa, jossa tuberkuloosin ilmaantuvuus on erittäin korkea verrattuna Suomeen (>150/100 000/v). Vastasyntyneiden lasten hoitotehtäviin menevillä tarkastukset tehdään vastaavasti korkean ilmaantuvuuden maista (>50/100 000) tuleville. 
  • ovat hoitaneet missä tahansa maassa tuberkuloosipotilaita 
  • tai ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaan keuhkotuberkuloosipotilaaseen. 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Irmeli Lindström

Irmeli Lindström

ylilääkäri
Sähköpostiosoite
irmeli.lindstrom [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2136

Avainsanat

infektio
pandemia