Lintuinfluenssalta suojautuminen

Tämä ohjeistus on tarkoitettu suojautumiseen tartuntataudeilta, joita linnut välittävät. Linnuissa esiintyviä ihmisille tartuntatauteja aiheuttavia taudinaiheuttajia on useita, muun muassa salmonella- ja kampylobakteerit sekä lintuinfluenssavirukset. Bakteerit tarttuvat herkästi ihmisiin ja on mahdollista, että lintuinfluenssaviruksetkin muuntuvat ihmisiin tarttuviksi. Toistuvat linnuissa esiintyvät lintuinfluenssaepidemiat ovat uhka mm. turkiseläin- ja siipikarjatuotannolle, mutta myös ihmisten terveydelle.
Kaksi hanhea ruohikolla

Jos löydät kuolleen linnun luonnosta tai piha-alueelta, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti

Yksittäiset kuolleet linnut jätetään luontoon. Joukkokuolemasta on ilmoitettava virkaeläinlääkärille. Pihasta löytyvät kuolleet linnut kannattaa poistaa hygieniasyistä.

Ohje lintujen ulosteiden tahrimien pöytien, tuolien ja terassien puhdistukseen

Auringon säteily hävittää mikrobeja ulkona, mutta ei pysty vaikuttamaan tahrojen sisään, siksi lintujen jätöksiä on pestävä pois oleskelualueilta. 

Tietoa työpaikoille, joissa on erityinen riski altistua lintuinfluenssalle

Lintuinfluenssaa saattaa esiintyä esimerkiksi turkiseläintiloilla ja siipikarjatiloilla. Myös ulkotyössä, jossa kohtaa lintuja, niiden osia tai jätöksiä, saattaa olla altistumisriski.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Erja Mäkelä

Erja Mäkelä

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
erja.makela [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2595

Avainsanat