Työntekijät nukkuvat ja voivat paremmin työskennellessään 12 tunnin vuoroissa verrattuna 8 tunnin vuoroihin, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus. Myös itsearvioitu palautuminen ja tyytyväisyys työhön olivat parempia 12 tunnin järjestelmässä.
12 tunnin nopea vuorokierto, jossa on kaksi peräkkäistä yö- ja aamuvuoroa, voidaan valita 8 tunnin vuorojärjestelmien sijasta ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Nopeasti eteenpäin kiertävää 8 tunnin vuorojärjestelmää voidaan puolestaan pitää suositeltavampana kuin hitaasti eteenpäin kiertävää 8 tunnin vuorojärjestelmää.
12 tunnin nopea vuorokierto soveltuu fyysisesti melko kevyisiin tehtäviin teollisuudessa. Sopivuus erityistä tarkkaavaisuutta vaativiin tai fyysisesti raskaisiin töihin, samoin kuin tehtäviin, joissa altistutaan kemiallisille, biologisille tai fysikaalisille työympäristötekijöille, tulee selvittää tapauskohtaisesti.
Aamuvuoroihin liittyvän unen ja vireyden kannalta vuorovaihtojen ajankohdiksi suositellaan klo 7 ja klo 19 verrattuna aikaisempiin, esimerkiksi klo 6 ja klo 18 tapahtuviin vaihtoihin.
Työterveyslaitoksen tutkimuksen tulokset ja perustuvat pääosin AAYY—— (2/6) vuorojärjestelmään. Hankkeessa kerätyn tiedon perusteella myös AA-YY—– (2/5) järjestelmä koettiin hyväksi. Tähän järjestelmään liittyy todennäköisesti vähemmän kasautuvaa kuormitusta kuin 2/6 järjestelmään.
Työntekijöiden jaksamisen ja vireyden tukemiseksi 12 tunnin järjestelmässä suositellaan työkiertoa, mahdollisuutta vaihtaa työpistettä ja/tai työskentelyasentoja sekä riittävästä työn tauotuksesta huolehtimista. Edellä mainitut keinot ovat tärkeitä erityisesti yövuorojen loppupuolella.
Jotta 12 tunnin vuorot toteutuvat sujuvasti, tarvitaan moniosaamista, tiedonkulkuun ja varamiesjärjestelmään paneutumista sekä näistä asioista sopimista.
Uuteen vuorojärjestelmään siirtymiseen tarvitaan riittävä valmisteluaika ja siirtyminen on syytä aloittaa riittävän pitkällä esimerkiksi 12 kuukauden määräaikaisella kokeilulla.
Tutustu lisäksi
Suosituksia työturvallisuuden kehittämiseksi pitkiä työvuoroja käyttäville työpaikoille