Ohjeita ja työkaluja sisäilmaan liittyen

Tänne on koottu sisäympäristöön liittyviä ohjeita ja työkaluja työpaikoille, terveydenhuollon ammattilaisille, sisäilmastoselvityksiä tekeville ja muille sisäilma-asioista kiinnostuneille.
Sisällysluettelo

Ohjeita työpaikoille

Sisäilma työpaikalla -verkkomateriaali esihenkilöille ja henkilöstölle

Sivut tarjoavat nopeasti ja helposti omaksuttavaa tietoa sisäilmasta ja sisäilmaongelmien ratkaisusta. Materiaalin avulla työpaikoilla osataan hakea tukea ja lähteä suunnittelemaan toimia sisäilma-asioissa.

Minikatsaus: Väistö- ja erityispuhtaiden tilojen käyttö työpaikkojen sisäilmasto-ongelmatilanteissa – sisäilmasto- ja tilaratkaisuihin liittyvien toimintatapojen nykytilanne 

Katsaus on tarkoitettu tausta-aineistoksi mahdollista ohjeistusta tekeville asiantuntijoille sekä muille aihealueesta kiinnostuneille esimerkiksi työpaikkojen esihenkilölle ja kiinteistöhallinnalle.

Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen 

Ohjeeseen on koottu keskeiset toimintatavat sisäilmasto-ongelmien selvittämisessä työpaikoilla työsuojeluhenkilöstön, esihenkilöiden, kiinteistöhallinnasta vastaavien ja sisäilma-asiantuntijoiden hyödynnettäväksi. 

Sisäilman hyväksi: Toimintamalli vaikeiden sisäilmaongelmien ratkaisuun (julkari.fi) 
Sisäilmahaittojen tutkiminen on monesti kuin salapoliisityötä. Syitä ja seurauksia on ongelmavyyhdiksi asti. Sisäilmaongelmien ratkaisu vaatii tilan käyttäjien ja monien eri alojen osaajien keskinäistä yhteistyötä. Opas soveltuu erinomaisesti työkaluksi työsuojelun, työterveyshuollon ja kiinteistöhallinnan ammattilaisille.

Selätä sisäilmastokiista – viesti viisaasti -opas

Miten kertoa ja keskustella vaikeista sisäilmasto-ongelmista? Miten viestiä terveysriskejä sisältävistä asioista ymmärrettävästi ja uskottavasti? Kirjassa opastetaan kattavan viestintäsuunnitelman laatimiseen.  Kirjassa on myös useita käytännön esimerkkejä ja täsmäohjeita haastaviin viestintätilanteisiin.

Ohje on tarkoitettu kiinteistöjen omistajille, isännöitsijöille ja muille kiinteistöjen hallinnasta vastaaville tahoille sekä työnantajille. 

Ohjeita terveydenhuollolle

Selvitys: Työntekijöiden oireilu sisäympäristössä – työterveyshuollon näkökulma Työterveyslaitoksen mediatiedote

Sisäilma, terveys ja oireilu Sivut on tehty oireilevien avuksi ja terveydenhuollon tueksi. 

Tietokortti on tarkoitettu kaikille terveydenhuollossa työskenteleville, jotka kohtaavat sisäilmasta oireilevia työssään. Painettua tietokorttia voi tilata osoitteesta [email protected] 

Ohje työterveyshuollon toimintaan ja potilasvastaanotolle kun työpaikalla on sisäilmasto-ongelma (Julkari) 
Ohjeeseen on koottu työterveyshuollon ammattihenkilöiden hyödynnettäväksi keskeiset tiedot ja toimintatavat, joilla työterveyshuolto voi tukea sisäilmasto-ongelman ratkaisuun tähtäävää päätöksentekoa ja viestintää työpaikalla sekä auttaa sisäilmasta oireilevaa potilasta.  

Ohjeita sisäilmastoselvityksiä tekeville

Sisäilmastoselvitystyöhön kehitetty tarkistuslista on tarkoitettu käytettäväksi työn suunnitteluvaiheessa. Lista auttaa kohteen ja työolojen määrittämisessä. Sitä voidaan käyttää myös työhön perehdyttämisessä. 
Alla tarkistuslista englanniksi.

Katsaus: Teolliset mineraalikuidut toimistotyyppisissä työtiloissa 
Esiintyminen, altistumisen arviointi, terveysvaikutukset ja päästöjen hallinta (2020) 

VOC-julkaisuja. Tutkimustietoa haihtuvista orgaanisista yhdisteistä toimistotyyppisissä työympäristöissä ja asunnoissa 
Päästölähteet, mittausmenetelmät, pitoisuustasot ja terveysvaikutukset (2021, 2022)   

 

Siivousohjeita

 Ohjeen päivitys on työn alla.

Tilaajan ohje (pdf, Vahinkopalvelut) 
Ohje antaa kiinteistöjen omistajille, isännöitsijöille ja hallituksille tietoa ja ohjeita vahinkosaneerauksen tilaamiseen vahinkotapausten yhteydessä.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Sanna Lappalainen

Sanna Lappalainen

Job title
johtaja
Sähköpostiosoite
Sanna.Lappalainen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2961
Sirpa Rautiala

Sirpa Rautiala

Job title
tuotepäällikkö
Sähköpostiosoite
Sirpa.Rautiala [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 7168

Avainsanat

sisäilma
sisäympäristö