Förebyggande av hälsoskador inom hår- och skönhetssektorn

Arbetet som frisör och kosmetolog medför en hög risk för yrkesrelaterad allergisk kontaktdermatit. Irritationshandeksem orsakas bland annat av våtarbete och hantering av rengöringsmedel och hudirriterande salongprodukter.
Kampaaja pesee asiakkaan hiuksia pesupisteellä.

Upp till 70 procent av frisörerna får handeksem någon gång under sin karriär. Ofta börjar eksemet redan under studierna eller i början av frisörkarriären, men det kan också förekomma hos personer som jobbat länge på branschen.

Hudsjukdomar är de vanligaste yrkessjukdomarna hos frisörer. Yrkessjukdomar i luftvägarna, belastningssjukdomar och misstankar om dessa är också ganska vanliga.

Yrket som kosmetolog medför en betydande risk för yrkesrelaterad allergisk kontaktdermatit. Det finns mindre tillgängliga forskningsdata om kosmetologers yrkeshudsjukdomar än om frisörers yrkeshudsjukdomar. I kosmetologens arbete finns det många hudirriterande faktorer samt kontakt med allergener som kan förorsaka eksem.

Irritationseksem och böjveckseksem

Torra händer är ett tidigt tecken på irritationseksem

I kosmetologens och frisörens arbete förekommer det många hudirriterande faktorer. Irritationseksem är den vanligaste typen av handeksem i dessa yrken. Irritationseksem börjar vanligtvis på tunna hudområden på händerna, såsom mellan fingrarna och på handryggen.

Även små tecken på hudirritation, såsom torr hud på händerna, bör tas på allvar. En lindrig irritations kontakteksem (dermatit) som nyligen brutit ut kan ofta behandlas genom att minska hudirritationen, bland annat genom att förbättra hudskyddet och regelbunden användning av fuktighetskräm för att upprätthålla hudens tillstånd.

Om du trots dessa åtgärder utvecklar ett handeksem, bör du rådgöra med din läkare så tidigt som möjligt för att fastställa orsaken till eksemet. Hudläkaren utför hudtester för att utreda eventuella allergier.

Böjveckseksem är atopiskt eksem

Även ett lindrigt böjveckseksem predisponerar för eksem på händerna om man blir utsatt till hudirriterande faktorer på arbetet. Regelbunden vård av händerna med oparfymerad handkräm eller baskräm och noggrant skydd med lämpliga handskar i alla våta och smutsiga arbetsuppgifter och vid hantering av kemikalier är särskilt viktigt.

Om man lidit av böjveckseksem som barn (atopiskt eksem, ”mjölkskorv”) ökar också risken för att få irritationseksem på händerna. Torr hud i barndomen är vanligtvis en mild form av atopiskt eksem, och innebär en mer känslig hudstruktur.

 

Affischer om undvikande av handeksem (på finska)

Affischerna sammanfattar de viktigaste tipsen för att ta hand händerna. De kan laddas ner i pdf-format, skrivas ut, lamineras och läggas fram i arbetslokalerna. Affischer kan också diskuteras tillsammans med kollegor.

Våra experter

Kristiina Aalto-Korte

E-post
kristiina.aalto-korte [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2292

Maria Pesonen

E-post
maria.pesonen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2239