Faktorer som orsakar allergier och hudirritation i arbetet hos frisörer och kosmetologer

En frisörs och en kosmetologs handeksem orsakas vanligtvis av en fördröjd hudkontaktallergi.
Suojakäsineisiin puettu kampaaja puristaa hiusväriä ulos tuubista.

Faktorer som orsakar hudirritation i arbetet hos frisörer och kosmetologer

Ämnen som orsakar allergier i arbetet hos frisörer och kosmetologer

En frisörs och en kosmetologs allergiska handeksem orsakas vanligtvis av en fördröjd hudkontaktallergi. Denna sjukdom kallas allergisk kontaktdermatit och de vanligaste orsakerna hos frisörer är permanenta hårfärger, konserveringsmedel och parfymer i hårtvätt- och stylingprodukter samt permanentmedel.

Parfymer och konserveringsmedel hör också till de vanligaste orsakerna till fördröjd hudkontaktallergi i kosmetiska produkter. Andra hudkontaktallergener i kosmetika inkluderar bland annat extrakt från korgblommiga växter och andra växter, solskyddsmedel, lanolin, kokosföreningar (kokamidopropylbetain och dess orenheter), panthenol, klorhexidin, cetostearol och sorbitanseskvioleat.

Parafenylendiamin och dess derivat som används i permanenta färgämnen för ögonfransar och ögonbryn är vanliga hudkontaktallergener. Metakrylater från material för lösnaglar är en viktig orsak till hudkontaktallergier hos nageltekniker.

Direkt allergi hos frisörer och kosmetologer är mer sällsynt än fördröjd kontaktallergi. Direkt hudallergi hos frisörer kan orsakas av persulfater i hårblekmedel, henna som används för hårfärgning (naturlig henna från Lawsonia inermis), naturliga gummiproteiner i naturliga gummihandskar, veteproteinhydrolysater i hårbehandlingsmedel och para-aminoföreningar i permanenta hårfärger.

Orsaker till direkt allergi och kontakturtikaria hos kosmetologer i kosmetiska produkter är bland annat hydrolyserat vete (1), henna (extrakt eller pulver av Lawsonia inermis) och andra växtbaserade råvaror som innehåller växtproteiner. Kontakturtikaria kan också orsakas av persulfater och klorhexidin.

Direkt allergi är också ofta förknippad med luftvägssymptom såsom snuva och astma.

Ämnen som orsakar allergier i frisörens arbete

Ämnen som orsakar allergier i kosmetologens arbete

Hudakrylatallergi mot konstnaglar och mot lim för nagel- och ögonfransförlängning

För konstnaglar som skapas med aktrylteknik blandas monomervätskan och polymerpulvret och appliceras på nageln. Blandningen härdas kemiskt eller med UV-ljus. I gelétekniken härdas skikten med UV-ljus. Båda teknikerna är baserade på användning av akrylat- eller metakrylatföreningar som är allergiframkallande. 

Exempel på metakrylatföreningar som används i nagelprodukter är etylmetakrylat, metylmetakrylat, etylenglykolmetakrylat, 2-hydroxietylmetakrylat och 2-hydroxipropylmetakrylat. Metakrylat och akrylat som används vid tillverkningen av produkter innehåller ofta andra kemikalier i samma grupp som en förorening, även om de inte nödvändigtvis nämns i produktens sammansättning.

Färdiga konstnaglar i plast och ögonfransförlängningar fästa med lim

Limmet som används för att fästa färdiga konstnaglar i plast innehåller vanligtvis etylcyanoakrylat som huvudingrediens. Cyanoakrylat i nagellim och industriellt snabblim har sällan orsakat hudkontaktallergier.

Ögonfransar som används för att fästa ögonfransförlängningar innehåller också huvudsakligen etylcyanakrylat, men metakrylat har också hittats. Vid hantering av ögonfranslim rekommenderas att huden skyddas på samma sätt som vid arbeten med nagelförlängning. Personer med kontaktallergi orsakad av cyanoakrylat i ögonfranslimmet har undersökts på Arbetshälsoinstitutet. Alla har fått allergin efter att ha använt ögonfransförlängningar i sina egna ögon. Därför bör nagelteknikern alltså undvika förlängningar i sina egna ögon.

Skydd mot skadliga material

Risken för hudkontaktallergi i samband med konst- och gelénaglar är svår att eliminera med skyddande handskar. Det är dock bättre att använda skyddshandskar som ger åtminstone partiellt skydd än att arbeta med bara händerna. Det är viktigt att försöka arbeta på ett sådant sätt att ohärdade nagelmaterial inte alls kommer i kontakt med skyddshandskarnas yta. Kontaminerade handskar måste bytas ut omedelbart.

Begränsning av användningen av nagelmaterial

För att minska risken för hudkontaktallergi är det viktigt att begränsa användningen av nagelmaterial på arbetsplatsen till en specifik arbetsstation, att noggrant undvika stänkning och annat spill av nagelmaterial i arbetsmiljön, att hantera nagelmaterialförpackningen med skyddshandskar på och att undvika avrinning på förpackningens yta, samt att förvara nagelmaterialen separat från andra ämnen på arbetsplatsen. Smutsiga arbetsredskap och ytor ska rengöras omedelbart och skyddshandskar ska användas vid rengöring. 

Man bör också skydda sig mot damm och ohärdade metakrylat vid arbete med härdade konstnaglar genom att använda skyddshandskar, punktsug och effektivt andningsskydd. Damm måste effektivt torkas av ytor och tvättas bort från huden. Arbetskläderna måste också tvättas ofta.

Nagelstudiokunden kan också få metakrylatallergi från lösnagelmaterial. Det är en utmaning att undvika att ohärdat nagelmaterial kommer i kontakt med kundens hud.

Tabell över skyddsåtgärder inom olika yrken
Arbetsuppgift Produkter Allergener och irriterande ämnen i produkter Skyddsåtgärder
Skulptering och underhåll av akryl- och gelénaglar Akrylpulver och akryllösning, primer, gelénagelmaterial Metakrylat (i både akryl- och gelénagelmaterial), bl.a. etylmetakrylat, etylenglykolmetakrylat, 2-hydroxietylmetakrylat, 2-hydroxipropylmetakrylat Nageldamm: Damm från skulptering av konstnaglar (kan innehålla ohärdade metakrylat)

Undvik kontakt med ohärdat
 konstnagelmaterial. Polyetylenengångshandske med nitrilgummiengångshandske utanpå, eller dubbla neoprenengångshandskar ger ett kort skydd (i några minuter). Handskarna måste bytas ofta. Eftersom handskarna endast ger kortvarigt skydd är det viktigt att arbeta på ett sådant sätt att inget nagelmaterial alls kommer i kontakt med handskarna.

Handskar även vid hantering av nagelmaterialförpackningar.
 Undvik spridning av nagelmaterial och nageldamm på arbetsstationens ytor och på förpackningens yttre ytor.
Punktsug på arbetsbordet för att avlägsna nageldamm.

Dammsugning/rengöring av nageldamm mellan kunder.

Applicering av färdiga plast- eller silkesnaglar Lim Etylcyanoakrylat eller annat cyanoakrylat Polyetylenengångshandske med nitrilgummiengångshandske utanpå.
Applicering och underhåll av ögonfransförlängning som fästs med lim Lim Etylcyanoakrylat eller annat cyanoakrylat. Kan även innehålla metakrylat. Polyetylenengångshandske med nitrilgummiengångshandske utanpå, eller dubbla neoprenengångshandskar. Andningsskydd. God allmänventilation. Använd inte ögonfransförlängningar själv!

 

Våra experter

Kristiina Aalto-Korte

E-post
kristiina.aalto-korte [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2292

Maria Pesonen

E-post
maria.pesonen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2239