Energi och avslappning av motion

Bra återhämtning från arbetet hjälper dig att lyckas med arbetet och leva ett bra liv.
-

En person med god kondition orkar också bra med stillasittande arbete. God kondition främjar återhämtningen och skyddar mot arbetsbelastning också i arbeten som mest består av lätt stillasittande. I stillasittande arbete är det bra att motionera också under arbetsdagen och att ofta avbryta sittandet.

En promenad på gården eller i parken under lunchen främjar återhämtningen under arbetsdagen. Har du prövat?

Om du upplever att du totalt sett motionerar för lite, lönar det sig att under sommaren medvetet börja öva dig i en mer aktiv livsstil. Nu är en ypperligt tidpunkt att skapa goda motionsrutiner för den kommande vintern.

Eller om du märker att du har problem med återhämtningen på grund av ett krävande arbete och mycket motion så lönar det sig att medvetet minska på motionen och satsa på friluftsaktiviteter och återhämtande kroppsvård, såsom stretching eller lugn yoga

  • Be en familjemedlem eller vän att följa med dig på en promenad i den närliggande naturen. 
  • Skriv upp naturpromenad i kalendern i slutet av din arbetsdag, det kan hjälpa dig att avsluta arbetet och i tid lösgöra dig från arbetsärendena. När du märker att du slappnar av under promenaden kan du ta en bild av dig och naturen i den stunden. Bilden konkretiserar situationen. Du kan återvända till de trevliga bilderna senare, till exempel i november. 
  • Självuppföljning vid sidan av kalenderanteckningar och socialt stöd är ett effektivt sätt att utveckla det egna beteendet. Följ med stegräknaren i din telefon eller för dagbok över motionen. 
  • Pröva och följ med hur motionen påverkar din sömn och återhämtning. Också en liten ökning av motionen, i ren friluftsanda, kan hjälpa dig att slappna av och därigenom sova bättre. 
  • Om du märker att du har svårt att somna eller sova efter ansträngande träning lönar det sig att flytta den ansträngande träningen till en tidigare tidpunkt. Eller satsa på återhämtande friluftsaktiviteter i naturen.
  • Regelbunden stretching gör gott.

 

Tips för att öka på motionen: