Hur ordnar jag företagshälsovårdstjänster?
Är det obligatoriskt att ordna företagshälsovård?
Företagshälsovården är en del av hälso- och sjukvården som helhet. Förebyggande företagshälsovård hör till alla arbetstagare oberoende av anställningsförhållandets art, längd eller arbetstimmar. Företagshälsovården ska vara jämlik och avgiftsfri för arbetstagarna.
Den nuvarande verksamhetsmiljön i arbetslivet förutsätter samarbete mellan olika yrkespersoner. Företagshälsovårdstjänsterna tillhandahålls av ett multiprofessionellt team som består av en företagshälsovårdare, företagsläkare, företagsfysioterapeut och företagspsykolog. De använder vid behov andra experters specialkompetens (till exempel på det sociala området, kost och näring, arbetsseende).
Utöver förebyggande företagshälsovård kan arbetsgivaren skaffa sjukvårdstjänster och andra hälso- och sjukvårdstjänster. För företagaren själv är det frivilligt att ordna företagshälsovård men det rekommenderas.
Företagshälsovården är i bästa fall en investering i produktivitet och personalens välbefinnande. Genom åtgärder på arbetsplatsen och inom företagshälsovården genomfört i nära samarbete kan man inverka positivt på arbetsplatsens sundhet och säkerhet samt på arbetstagarnas hälsa och arbetsförmåga.
De positiva effekterna syns till exempel på:
- En välmående personal som fungerar effektivt och trivs i sitt arbete.
- Välbefinnande och arbetsförmåga som syns i arbetets kvalitet och stöder framgången i arbetsplatsens mål.
- Färre störningar i organisationens verksamhet när man undviker långa sjukfrånvaroperioder och aktivt stöder återgången till arbetet.
- En välmående arbetsgemenskaps rykte som lockar bra arbetstagare och kunder.
Vad ska man beakta vid upphandling av företagshälsovårdstjänster?
Arbetsgivaren beslutar var, hurdana och hur omfattande företagshälsovårdstjänster som införskaffas. Före beslutet ska arbetsgivaren höra arbetstagarna eller deras representant, till exempel en arbetarskyddsfullmäktig. Om arbetsplatsen har en arbetarskyddskommission måste saken diskuteras där.
Vad hör till den lagstadgade företagshälsovården?
Den lagstadgade företagshälsovården fokuserar på att förebygga hälsorisker och olägenheter som beror på arbetet och arbetsförhållandena. Målet är att främja och upprätthålla arbetstagarnas hälsa, arbetsförmåga och säkerhet i arbetsförhållandena.
I arbetsplatsutredningen utreds exponeringarna, belastnings- och resursfaktorerna på arbetsplatsen och deras betydelse för arbetstagarnas hälsa och arbetsförmåga bedöms.
Med hjälp av arbetsplatsutredningen undviker man sådana tillvägagångssätt och sådant serviceinnehåll som inte gynnar arbetsplatsen. Likaså sparar man företagshälsovårdens resurser för sådan verksamhet som genuint stöder arbetsplatsen och dess behov.
Utifrån arbetsplatsutredningen utarbetas i samarbete en verksamhetsplan för företagshälsovården, i vilken beskrivs målen för företagshälsovårdens verksamhet och verksamheten för att uppnå dem samt uppföljningen och utvärderingen av verksamheten.
Det lönar sig att satsa på att göra upp planen i samarbete, eftersom den i fortsättningen styr samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården. Verksamhetsplanen görs alltid upp skriftligt. Det lönar sig att bifoga en kostnadskalkyl.
I samband med planeringen av företagshälsovårdens verksamhet kommer man också överens om företagshälsovårdens och arbetsplatsens åtgärder för att främja och stöda arbetsförmågan.
Verksamhetsplanen för företagshälsovården uppdateras årligen och man kontrollerar att tjänsterna motsvarar arbetsplatsens föränderliga behov och situationer.
I den lagstadgade företagshälsovården ingår:
- Arbetsplatsutredning
- Verksamhetsplanering och verksamhetsplan
- Hälsoundersökningar
- Lagstadgade hälsoundersökningar, vars behov bedöms utifrån de exponeringar, belastningsfaktorer och särskilda krav som konstateras i arbetsplatsutredningen.
- Frivilliga hälsoundersökningar vars mål är att utreda och stödja arbetstagarnas hälsa och arbetsförmåga.
- Förslag till utveckling av arbetsförhållandena
- Lämnande av uppgifter, rådgivning och handledning till individer eller grupper
- Deltagande i verksamhet som upprätthåller och främjar arbetsförmågan enligt praxis som överenskommits i företagshälsovårdssamarbetet
- Uppföljning av hur man klarar sig i arbetet när arbetsförmågan försämras
- Deltagande i ordnandet av första hjälpen
- Utvärdering av verksamhetens verkningsfullhet.
Hur skiljer sig företagshälsovårdens sjukvård från primärvården?
Utöver de lagstadgade företagshälsovårdstjänsterna kan arbetsgivaren om så önskas ordna sjukvårdstjänster och andra hälsovårdstjänster. Omfattningen av dessa tjänster fastställs i avtalet.
Enligt FPA:s statistik har cirka 75 procent av företagshälsovårdsavtalen sjukvård vid sidan av den förebyggande verksamheten.
Sjukvård som ordnas som företagshälsovård täcker vanligtvis inte all sjukvård. Den skiljer sig till sina tyngdpunkter från primärvårdens sjukvård bland annat på följande sätt:
- Arbetstagarnas och arbetsplatsernas behov beaktas i sjukvårdsarrangemangen.
- Sjukdomarnas arbetsrelaterade karaktär bedöms utifrån den arbetsmedicinska kompetensen.
- Individens arbets- och funktionsförmåga stöds genom att inte bara påverka individen själv, utan också arbetet, arbetsmiljön och arbetsgemenskapen.
Hur bildas kostnaderna för företagshälsovården?
Kostnaderna för företagshälsovården beror på användningen av tjänsterna och avtalets omfattning. Faktureringen sker vanligtvis enligt använd tid och utförda undersökningar. Dessutom kan serviceproducenterna fakturera en allmän avgift eller grundavgift som bestäms bland annat enligt antalet arbetstagare som omfattas av företagshälsovården.
I FPA:s ersättningar delas kostnaderna för företagshälsovården in i två ersättningsklasser:
- Ersättningsklass I omfattar kostnader för förebyggande verksamhet och verksamhet som upprätthåller arbetstagarnas arbetsförmåga, till exempel arbetsplatsutredningar, arbetsplatsbesök, hälsoundersökningar och rådgivning i anslutning till företagshälsovården.
- Ersättningsklass II omfattar kostnaderna för sjukvård och annan hälso- och sjukvård på allmänläkarnivå, när de har ordnats som en del av företagshälsovården, som också omfattar förebyggande verksamhet.
Ersättningen för förebyggande företagshälsovård är 60 procent och för sjukvård 50 procent av de godkända kostnaderna, om de inte överskrider det årliga maximibelopp som FPA fastställt.
- Det sammanlagda maximibeloppet för kostnaderna per arbetstagare är 470,50 euro (det senaste talet för 2023). Ersättningar söks retroaktivt efter räkenskapsperiodens utgång.
- Ersättningens belopp höjs när antalet arbetstagare på arbetsgivarens olika verksamhetsställen är sammanlagt högst 9.
År 2022 var den övergripande företagshälsovården, som också omfattar sjukvård, i genomsnitt 487 euro per arbetstagare, och för detta var FPA:s ersättning 208 euro.
Mer information om företagshälsovårdens kostnader
Snabbguide om ersättningar för företagshälsovård (fpa.f)
Ersättningens belopp (fpa.fi)
FPA:s företagshälsovårdsstatistik 2022 (helsinki.fi)
Behöver egenföretagare egna företagshälsovårdstjänster?
Det lönar sig för egenföretagare att skaffa sig företagshälsovårdstjänster, även om ganska få företagare gör det. Orsaken kan vara att det inte är obligatoriskt att ordna företagshälsovårdstjänster för en själv på samma sätt som för arbetstagare.
Å andra sidan kan orsaken vara att företagare inte vet vilka företagshälsovårdstjänsterna är och vilken nytta de skulle ha av dem. Ett litet företag har sällan kompetens och resurser för att främja frågor som gäller arbetsförmåga och arbetssäkerhet, och därför skulle företagshälsovården vara en bra partner till detta.
När en företagare ordnar företagshälsovård för sig själv ska det finnas ett företagshälsovårdsavtal där innehållet i tjänsten beskrivs. Företagshälsovårdstjänsten är förebyggande företagshälsovård (s.k. lagstadgad företagshälsovård). Företagaren kan också skaffa sjukvårdstjänster och andra hälsovårdstjänster som en del av företagshälsovårdsavtalet.
Egenföretagare kan få FPA:s ersättning för kostnaderna för företagshälsovårdstjänster enligt serviceproducentens redovisningsförfarande: serviceproducenten ansöker för företagarens räkning om ersättning för företagshälsovård hos FPA och fakturerar företagaren för den andel som ska betalas efter ersättningen, dvs. självriskandelen.