Verkkokoulutus herätteli - työstä palautuminen koostuu pienistä asioista

Palauttavia hetkiä pitää järjestää jo työpäivän aikana, sanoo kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen Kuopion kaupunginkirjastosta.
Kuvituskuva

Raskaan koronakevään jälkeen kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen halusi tukea henkilöstönsä työhyvinvointia. Hän sai tarkoitukseen Kuopion kaupungin työhyvinvointirahaa ja mietti ensin tyhy-päivän järjestämistä.

Kasvokkainen tapaaminen ei kuitenkaan olisi ollut turvallista koronatilanteen takia. Kun työntekijöitä on 83, koko porukan saaminen yhteen on normaaleinakin aikoina hankalaa. Kaukaisin 13 lähikirjastosta sijaitsee 70 kilometrin päässä pääkirjastosta.

Kaupungin turvallisuuspäällikkö vinkkasi Savinaiselle, että Työterveyslaitoksella on Virtaa palautumisesta -verkkokoulutus.

”Ihastuin koulutukseen, koska sen toteutustapa sopi jokaiselle työntekijälle riippumatta lähikirjaston sijainnista ja siitä, tekeekö etä- vai lähityötä, aamu- vai iltavuoroa”, Savinainen sanoo.

Lainaus
En näe sellaista työyhteisöä, jota tämä koulutus ei hyödyttäisi. Se auttaa ymmärtämään, mistä osasista hyvä palautuminen koostuu. Hyvinvointi on lopulta kiinni niin pienistä, konkreettisista asioista.

Henkilöstö piti koulutusta kevyenä ja kivana

Työntekijät kävivät itsekseen läpi Virtaa palautumisesta -verkkokoulutuksen moduuli eli osio kerrallaan. Kunkin osion herättämistä ajatuksista keskusteltiin sekä verkkoalustalla että osastokokouksessa lähijohtajan vetämänä.

Koulutus kesti kuukauden. Itseopiskeluun varattiin viikoittain 20 minuuttia. Osallistumista pidettiin vaivattomana, mistä kertoo myös huikea osallistumisprosentti: 96.

”Henkilökuntamme kuvaili koulutusta kevyeksi ja kivaksi. Se on hienoa, sillä emme halunneetkaan mitään raskasta suoritettavaa”, Päivi Savinainen sanoo.

”Koulutuksessa puhuttiin tutuista asioista, kuten nukkumisesta, syömisestä ja liikunnasta. Niistä sai kuitenkin uusia ajatuksia. Lyhyet videot koettiin informatiivisiksi ja kannustaviksi, ja pienet tehtävät auttoivat pohtimaan asiaa omalta kannalta.”

Omaa pohdintaa ja ideoiden jakamista

Päivi Savinainen osallistui verkkokoulutukseen itsekin. Hänestä sen parissa vietetty 20-minuuttinen tuntui ihanalta ja rentouttavalta.

”Työssä ajattelen henkilöstöä ja asiakkaita. Nyt sain rauhallisen hetken, jolloin ajattelin itseäni. Tiedostin, että työpäivän aikainen palautuminen oli minulla huonoa. Kun malttaa pitää taukoja, jaksaa paremmin ja saa myös enemmän aikaan.”

Savinaisen mielestä Virtaa palautumisesta -verkkokoulutus toimii hyvänä herätteenä. Hän suosittelee sitä henkilökohtaisen pohdinnan avuksi ja ideoiden jakamiseen työyhteisössä.

Tutustu tarkemmin verkkovalmennukseen

Ota yhteyttä

Kaipaatko valmennuksesta lisätietoja? Kysy lisää lomakkeen kautta. Asiantuntijamme on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!