Potilassiirtojen ergonomiakortti® -koulutus tuo opetukseen laatua ja osaamista

”Työpaikoilla on huomattu, että meidän opiskelijamme ovat taitavia avustamaan potilaita liikkumisessa ja hallitsevat potilassiirtojen ergonomian”, kertoo lehtori Leena Lähdesmäki Koulutuskeskus JEDUsta.

Kun lehtori Leena Lähdesmäen opiskelijat – tulevat lähihoitajat – menevät työssäoppimisjaksoille, oppilaitos saa usein mukavaa palautetta. Työpaikoilta on tullut esimerkiksi tällaista viestiä:

Kyllä huomaa, milloin meille tulee opiskelijoita Oulaisista. Näppärä opiskelijanne ohjasi henkilökuntaamme potilassiirtojen ergonomiassa.

Palaute tuntuu hienolta Lähdesmäestä, jolle hoitotyön ergonomian kehittäminen on sydämenasia. Hän opettaa Koulutuskeskus JEDUn sosiaali- ja terveysalan yksikössä toimintakyvyn tukemiseen, hoitotyön ergonomiaan ja työhyvinvointiin liittyviä asioita.

Potilassiirtojen ergonomian opetus on Oulaisissa integroitu neljään tutkinnon osaan lähihoitajakoulutuksessa. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa Potilassiirtojen Ergonomiakortti® opiskelujensa aikana.

Opittua pääsee myös kertaamaan

Leena Lähdesmäki ja hänen viisi kollegaansa ovat Potilassiirtojen Ergonomiakortti® -kouluttajia.

”Korttikoulutus tuo ergonomiaopetukseen ryhtiä. Se antaa selkeän opetussuunnitelman ja hyvää materiaalia”, Lähdesmäki sanoo.

”Koulutuksen malli ja rakenne luovat laatua. Vaikka meillä opettajilla onkin omat tapamme opettaa, koulutuksen perusrunko säilyy samana. Se varmistaa, että koulutamme riittävän samalla tavalla.”

Lähdesmäen mielestä korttikoulutus sitouttaa opiskelijat oppimaan. Koska potilassiirtojen ergonomia kuuluu jokaiseen tutkinnon osaan, opittuja asioita pääsee myös kertaamaan. Lehtori ei ole kuullut kenenkään valittavan, että taasko tätä.

”Potilassiirtojen Ergonomiakortti® -koulutus on mahdollisuus, jonka JEDU tarjoaa opiskelijoilleen. He pystyvät lähtemään työelämään hyvillä eväillä. Sanon aina, että kortista kannattaa kertoa työhaastatteluissa.”