Kansainvälinen työterveys- ja -turvallisuusalan julkaisu SJWEH muuttuu avoimeksi vuoden 2021 alusta

Scandinavian Journal of Work, Environment and Health- lehti (SJWEH) on ilmoittanut, että 1.1.2021 alkaen kaikki lehden julkaisema materiaali on vapaasti luettavissa maksutta. SJWEH on korkeatasoinen vertaisarvioitu englanninkielinen tiedejulkaisu, joka ilmestyy joka toinen kuukausi.  SJWEH on  ensimmäisen täysin avoin julkaisu (”Golden” eli full Open Access) työterveyden ja työturvallisuuden alalla. 

Tiedote 31/2020

"Tämä on meille looginen askel,” sanoo Alex Burdorf, toinen lehden päätoimittajista.
“Olemme sitoutuneet avoimeen tieteeseen jo vuosien ajan. Muista alan lehdistä poiketen olemme tähänkin asti toimittaneet hyväksytyn materiaalin heti vapaasti saataville (online first) jo ennen kuin lopullinen versio on julkaistu painettuna. Jo vuoden 2020 aikana yli 80 prosenttia lehden sisällöstä on ollut avointa.  Nyt on vihdoin aika siirtyä täyteen avoimuuteen.”

SJWEH on tieteellisten työterveys- ja työturvallisuuslehtien huippua

Vuonna 1975 perustettua tiedelehteä julkaisee yleishyödyllinen, pohjoismaisista työterveyslaitoksista muodostuva yhdistys (NOROSH), johon myös Työterveyslaitos Suomessa kuuluu. Yhdistyksen tavoite on levittää korkeatasoista tieteellistä tietoa työterveys- ja turvallisuusalalla kaikkien saataville. SJWEH:n impaktifaktori (IF), jolla mitataan julkaisun laatua lehteen tulevien viittausten määrällä, nousi tänä kesänä tasolle 4.127. Arvo on työterveys- ja turvallisuuslehtien huippua ja yli 45 vuotta vanhan SJWEH-tiedejulkaisun historian korkein.

Avoin julkaiseminen lisää tieteen vaikuttavuutta

Avoimessa julkaisumallissa pääsy lehden sisältöön on kaikille vapaata. Sekä kirjoittajille että tutkimuksen rahoittajille avoin julkaiseminen merkitsee tutkimustulosten parempaa näkyvyyttä ja yhä suurempaa vaikuttavuutta. Avoimen julkaisun lehtiä luetaan enemmän ja niihin viitataan muita julkaisuja useammin. Suomi ja Työterveyslaitos ovat sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkimusten tulokset tulee saada kaikkien saataville. Julkiset rahoittajat vaativat nykyisin avointa julkaisemista enenevässä määrin.

“SJWEH on nyt laatunsa ja avoimen julkaisumallinsa kautta edelläkävijä työterveys- ja työturvallisuusalalla. Säilytämme itsenäisyytemme, kun meitä ei omista eikä johda kaupallinen taho”, toteaa Reiner Rugulies, toinen lehden päätoimittajista.

“Päätös avoimeen julkaisemiseen siirtymisestä tehtiin puhtaasti avoimen tieteen edun nimissä. Tavoitteenamme on edistää näyttöön perustuvaa asiantuntemusta työterveyden ja työturvallisuuden alalla julkaisemalla keskeistä ja korkeatasoista tutkimustietoa. Avoin julkaiseminen on olennainen askel tätä tavoitetta kohti.”

Lisätiedot:
Lisa O'Donoghue-Lindy, Managing Editor, SJWEH, Puh./WhatsApp: +264 81 4190709, sposti [email protected].
Kirsi Ahola, johtaja, Työterveyslaitos, puh. 040 561 5692, sposti [email protected]

Press release: Scandinavian Journal of Work, Environment and Health goes open access in 2021!

Scandinavian Journal on Work, Environment and Health
www.sjweh.fi

 

Jaa sisältö somessa!