Työnantaja päättää maskien käytöstä työpaikalla

THL on päivittänyt yleistä maskisuositustaan. Yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu, mutta edelleen suositellaan maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä tietyissä tilanteissa. Työpaikalla maskien käytöstä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella.
Mies istuu toimistossa miettivän näköisenä
Heikki Frilander
Heikki Frilander
ylilääkäri

Jos työpaikan toimintaan voi liittyä altistumista koronavirukselle, on työnantajan määriteltävä työntekijöiden tartuntojen todennäköisyys ja tartunnan aiheuttaman taudin seurausten vakavuus.  Näiden perusteella voidaan arvioida työntekijöihin kohdistuvan riskin suuruutta sekä suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä, joilla työntekijöihin kohdistuvia riskejä voidaan pienentää. Riskinarvioinnissa on otettava huomioon alueelliset suositukset ja rajoitukset.

Kun työnantaja tekee riskinarvion, hän arvioi myös maskien käytön tarvetta: onko tilanteita, joissa maskeja on käytettävä ja millaisia maskeja tilanteissa tulee käyttää. Työnantaja voi hyödyntää työterveyshuollon ja työsuojelun ammattilaisten apua riskinarviota tehdessään.

Maskeja on hyvä olla edelleen tarjolla asiakkaille ja työntekijöille

Vaikka työnantaja päätyisi riskinarviossaan siihen, ettei maskeja tarvita, niitä on silti hyvä olla tarjolla niin työntekijöille kuin asiakkaillekin. Varsinkin rokottamattomien on järkevää edelleen käyttää maskia. Kun virusta on paljon liikkeellä, rokottamattomien kannattaa harkita FFP2-hengityksensuojaimen käyttöä, sillä se suojaa käyttäjäänsä omikronia vastaan paremmin kuin kirurginen maski.  Omikron leviää myös ilmavälitteisesti.

Rokotteen ottaminen on paras tartuntojen ehkäisykeino

Työnantajan kannattaa suositella työntekijöille rokotteen ottamista, sillä rokotteen ottaminen on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

Tärkeimmät tartuntojen ehkäisykeinot ovat rokotuksen ottaminen, käsien peseminen, maskien käyttö ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen.

Lisätiedot:

Heikki Frilander, ylilääkäri, Työterveyslaitos
puh. 046 850 5040, heikki.frilander [at] ttl.fi (heikki[dot]frilander[at]ttl[dot]fi)

THL:n maskisuositus. Yleinen maskisuositus poistuu, mutta maskia voi oman harkinnan mukaan edelleen käyttää (Tiedote 14.4.2022 - THL)

Ohje työpaikoille COVID-19 riskin arvioinnin tekemiseen (Työterveyslaitos)

Tietoa kasvomaskeista, suu-nenäsuojaimista ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)

 

Jaa sisältö somessa!