Näytteenotto-ohjeet

Aldehydinäytteen keräys ilmasta diffuusiokeräimellä

Keräimellä mitataan formaldehydin pitoisuutta ilmassa. Glutaarialdehydin ja muiden aldehydien mittaamisesta keräimellä on sovittava erikseen.

Säilytä keräimet pakastimessa ennen keräystä! Muutaman päivän voi säilyttää jääkaapissa.

-
  1. Keräin on pakattu kaasutiiviisti alumiinipinnoitettuun pussiin. Avaa pussi leikkaamalla saksilla tai repimällä sen reunaa pitkin. Älä vahingoita pussin sulkijamekanismia. Säilytä tyhjä pussi puhtaassa ympäristössä, sillä näytteenoton jälkeen keräin laitetaan takaisin samaan pussiin.
  2. Ota keräin pussista ja merkitse siinä oleva tunniste (ID) numero tilauslomakkeeseen. Kirjoita lomakkeeseen myös muut näytetiedot: mittauskohde, -paikka, päivämäärä ja keräyksen aloitusaika.
  3. Työnnä keräimen kansi auki niin, että keräimessä olevat reiät näkyvät kokonaan.
  4. Mittaus kiinteästä kohteesta: Ripusta keräin noin 1,5 m korkeudelle. Vältä sijoittamista nurkkaan, jossa ilma ei mittauksen aikana liiku. Keräysaika sisäilmamittauksessa formaldehydille on 1 vrk tai 7 vrk ja altistusmittauksessa 0,5 – 8 tuntia.
  5. Mittaus hengitysvyöhykkeeltä: Kiinnitä keräin työntekijän vaatetukseen mahdollisimman lähelle hengitysvyöhykettä (esim. kaulukseen). Keräysaika altistusmittauksessa 0,5 – 8 tuntia.
  6. Mittauksen päätyttyä työnnä keräimen kansi kiinni. Kirjoita mittauksen lopetusaika tilauslomakkeeseen.
  7. Keräin laitetaan takaisin alkuperäiseen pussiinsa, sulje pussin suu tiiviisti sulkijan avulla tai taita pussin suu vähintään kahteen kertaan ja varmista kiinni pysyminen esim. klemmarilla (ei saa käyttää teippiä). Keräin ja tilauslomake lähetetään analysoivaan laboratorioon. Säilytä kerättyjä näytteitä puhtaassa ympäristössä!

Jos keräintä ei voida lähettää heti analysoitavaksi, säilytä sitä jääkaapissa. Älä lähetä postiin viikonlopuksi.

Katso näytteenotto videolta

Aldehydit kerätään ilmasta passiivisesti, mikäli tarvitaan yhden tai seitsemän vuorokauden keskiarvopitoisuus. Aldehydien lähteitä sisäilmassa ovat mm. lastulevy, kalusteet, happokovetteiset lakat, kokolattiamatot tai itsesiliävät tekstiilit.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Henkilökuva Urve Jakobson

Urve Jakobson

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
urve.jakobson [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2891