Näytteenotto-ohjeet

Liuotinhöyryn mittaaminen 3M 3500+ -diffuusiokeräimellä

Menetelmä soveltuu höyrystyvien orgaanisten yhdisteiden kuten liuottimien määritykseen työpaikan ilmasta. Näyte kerätään diffuusiokeräimeen 3M 3500+ ja määritys tehdään kaasukromatografisesti.

Ennen mittausta

  • selvitä keräimen soveltuvuus
  • tee mittaussuunnitelma (mm. mitä, missä ja kuinka kauan mitataan)
  • keräin on pakattu alumiinipussiin. Käytetty keräin lähetetään takaisin laboratorioon samassa pussissa. Säilytä tyhjää pussia puhtaassa ympäristössä, ei mittauskohteessa. Jätä kuivausainepakkaus pussiin, sillä mittauksen jälkeen näyte suljetaan sen kanssa pussiin.
  • kirjaa analyysitilauslomakkeeseen keräimen tunnus (kuvan 1 keräimessä PG19921)

Mittaus hengitysvyöhykkeeltä

Ota keräin alumiinipussista ja aseta kiinnitin keräimeen alla olevan kuvan mukaisesti. Kiinnitä keräin työntekijän hengitysvyöhykkeelle ja avaa se kuvan mukaisesti. Keräysaika ennalta laaditun mittaussuunnitelman mukaisesti, yleensä 0,5-8 tuntia.

Keräimen asettaminen.

 

Mittaus kiinteästä kohteesta

Ripusta keräin mittauskohteeseen edustavalle paikalle n. 1,5 m korkeudelle. Vältä sijoittamasta keräintä nurkkaan tai valaisimen lähelle.

Mittauksen jälkeen

Sulje keräimen kansi huolellisesti, irrota kiinnitin ja siirrä keräin alumiinipussiin. Sulje pussi alla olevan kuvan mukaisesti. Kirjaa aloitus- ja lopetusajankohta sekä mahdolliset tauot tilauslomakkeeseen. Ellet toimita näytteitä välittömästi mittauksen jälkeen laboratorioon säilytä niitä jääkaapissa ja lähetä laboratorioon viikon kuluessa.

Alumiinipussin sulkeminen

Katso näytteenotto videolta

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Tiina Rantio

Tiina Rantio

johtava asiantuntija
Sähköpostiosoite
tiina.rantio [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2231

Mikael Sutinen

laboratorioanalyytikko
Sähköpostiosoite
mikael.sutinen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 3171