Turvallisesti joka päivä – ajatuksia Vision Zero Summitista

Mitä nolla tapaturmaa -ajattelu tarkoittaa sinulle? Minulle se tarkoittaa ennen kaikkea yhteistyötä. Helsingissä pidetyssä konferenssissa osallistujat jakoivat uusia tapoja parantaa työpaikan turvallisuutta.
-
Tommi Alanko
Tommi Alanko
johtaja

Vision Zero tarkoittaa työturvallisuuden ja työterveyden jatkuvaa kehittämistä. Se on kokonaisvaltainen lähestymistapa – ei pelkkä numeerinen tavoite. Suomalaisen Nolla tapaturmaa -foorumin myötä ajattelumalli on levinnyt useisiin maihin.

Ensimmäinen Vision Zero Summit -konferenssi pidettiin Helsingissä marraskuussa 2019, ja paikalla oli yli 200 osallistujaa 30 maasta.

Konferenssi alkoi kansainvälisen työsuojelukoalition julkistuksella. Suomi teki vuonna 2017 Maailman työsuojelukongressissa aloitteen uudesta yhteistyömuodosta, jonka avulla tavoitellaan työturvallisuuden ja -terveyden parantamista. Yhteistyömuoto on eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen muodostama koalitio, Global Coalition on Occupational Safety and Health.

Työterveyslaitos johtaa koalitiossa työryhmää, joka tavoittelee Vision Zero -lähestymistavan laajaa käyttöönottoa työpaikoilla. Kansainvälisen konferenssin järjestäminen oli yksi työryhmän tavoitteista.

Sen lisäksi työryhmä toteuttaa kaikille avoimia verkkokoulutuksia nolla-ajattelun ja työturvallisuuden eri aihealueista. Ensimmäinen sisältö on tietoisku Turvallisesti joka päivä, josta on myös englanninkielinen versio. Kannattaa tutustua aineistoon, joka saa sinut miettimään omaa suhtautumistasi turvallisuuteen. Sisältö on vapaasti käytettävissä, ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi oman työpaikan turvallisuustyössä.

Yhteinen tavoite, monta lähestymistapaa

Konferenssin onnistumisesta voimme kiittää mukana olleita asiantuntijoita, tutkijoita ja yritysten edustajia. He kaikki olivat rakentamassa tapahtumaa, jossa saattoi tuntea hyvän fiiliksen ja sen, että ihmiset olivat päässeet itselleen tärkeiden asioiden äärelle ja löytäneet muita samoin ajattelevia.

Halusimme tuoda esille ja keskusteluun erilaisia tapoja toteuttaa Vision Zero -ajattelutapaa. Osallistujat jakoivat kokemuksiaan ja hyviä käytäntöjään. Toivon, että moni sai ahaa-elämyksiä ja löysi kotiin viemisiksi uusia tapoja kehittää oman työpaikkansa toimintaa.

Summitin ensimmäisenä päivänä kysyttiin, mikä olisi kunkin henkilökohtainen avainsana kuvaamaan suhdettaan Vision Zeroon. Minun valintani oli – ja on yhä – yhteistyö.

Monet osallistujat kertoivat ymmärtävänsä, että Vision Zeroon on useita eri lähestymistapoja. Hyvien käytäntöjen suuri määrä on mielestäni vahvuus, kunhan toimimme yhteistyössä yhteisellä matkalla kohti parempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta. Summit osoitti, että me todella olemme tekemässä tätä työtä yhdessä ja jaetulla visiolla tulevaisuudesta.

Konferenssille ollaan jo suunnittelemassa jatkoa ja seuraavaa tilaisuutta kahden vuoden päähän. Organisointivastuu siirtyy uudelle isännälle ja maalle, mutta olemme vahvasti tukemassa tilaisuuden onnistumista.

Jaa sisältö somessa!