Menestyvillä työpaikoilla turvallisuus on osa arkipäivää

Nolla tapaturmaa -foorumi on myöntänyt työturvallisuuden tasoluokitukset jäsentyöpaikoille, joissa on panostettu työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen. Tasoluokituksen sai kaikkiaan 63 työpaikkaa eri puolilta Suomea. Tasoluokituksen tavoitteena on tukea työpaikkoja pitkäjänteisessä työturvallisuuden kehittämisessä ja nostaa esiin myönteisiä esimerkkejä työpaikoilta, joissa turvallisuus on osa arkea. Työpaikat kertovat turvallisuustyöstään avoimessa verkkoseminaarissa tiistaina 5.5.2020.

– Tänä vuonna tasoluokituksen saaneista työpaikoista 18 saavutti nollan tapaturman tavoitteen, kertoo Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.

­– Olemme huomanneet, että turvallisuushavaintojen lisääntyessä tapaturmien määrä lähtee usein laskuun. Mitä useampi työpaikalta saadaan tekemään havaintoja sitä enemmän turvallisuudesta tulee osa arkipäivää, Monni kuvaa.

Koko työpaikan vaarojen tunnistamisen rinnalla työkohtaisten riskienarviointien ja tuumatuokioiden pitäminen on todettu hyväksi tavaksi vaikuttaa turvallisuuteen.

Tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla on monia keinoja vaikuttaa ja viestiä työturvallisuudesta

­– Esimiehet ovat työturvallisuuden kehittämisen avainryhmä ja heidän työnsä tukemiseen on tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla satsattu paljon, Monni kertoo.

Esimiesten tekemään turvallisuustyöhön kuuluvat esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvät keskustelut, turvavartit, turvallisuuskävelyt sekä turvattomaan toimintaan puuttuminen.

– Koko työpaikan laajuisesti tasoluokituksen saaneet työpaikat ovat nostaneet esiin turvallisuuden tärkeyttä ja siihen sitoutumista esimerkiksi teemapäivien tai turvallisuusviikkojen avulla, Monni kuvaa.

Tasoluokitusten taustalla yhdessä luotu kriteeristö

Nolla tapaturmaa -foorumin vuosittaiset tasoluokitukset perustuvat yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa luotuihin kriteereihin. Tasoluokitusta myönnettäessä tarkastellaan mm. työpaikan työtapaturmataajuutta ja tapaturmien vakavuutta sekä edellytetään, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

Nolla tapaturmaa -foorumi järjestää 5.5.2020 klo 9-10.30 kaikille avoimen verkkoseminaarin Näin me sen teimme – Työturvallisuuden tasoluokitetut kertovat”. Seminaarissa kuullaan kolmen tasoluokituksen saaneen työpaikan askelista heidän kehityspolullaan. Mitä on tehty, mikä toimii, missä onnistuttiin? Ilmoittaudu verkkoseminaariin: https://koulutus.ttl.fi/Koulutukset/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/6440

Työturvallisuuden tasoluokitukset myönnetään 16.4.2020 seuraaville työpaikoille:

(yhteystiedot liitteessä)

I - Maailman kärjessä (29 kpl)

Arla Oy
Caruna
Elenia Oy
Essity Finland Oy Ab
Finnfeeds Finland Oy
Kongsberg Maritime Finland Oy
Lappeenrannan Energia Oy
MeramaTec Oy
Milectria Oy / Milectria Power Oy
MINEL Security Oy
Neles Finland Oy
Oy Gustav Paulig Ab
Pyhäsalmi Mine Oy
Rauman Satama Oy
Roal Oy
Sandvik Mining and Construction Oy, Tampere
Sandvik Mining and Construction Oy, Turun tehdas
SK Protect Oy
SRV Rakennus Oy
Steris Finn-Aqua
Stora Enso Oyj, Metsä
Suominen Kuitukankaat Oy
Synthomer Finland Oy
Tmi Tiina Lius
Trinseo Suomi Oy, Hamina
Ulefos Oy
Venator P&A Finland Oy
VEO Oy
Yara Suomi Oy, Siilinjärvi

II - Kohti maailman kärkeä (20 kpl)

Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Karhulan tehdas
Altia Oyj
Caverion Suomi Oy
Cimcorp Oy
Danfoss
Danisco Sweeteners Oy
Evonik Silica Finland Oy
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Inspecta Oy
JELD-WEN Suomi Oy
Kemi Shipping Oy
KiiltoClean Oy
Kotkan Energia Oy
Medisize Oy, Kontiolahden tehtaat
Mölnlycke Health Care Oy
Oy Mirka Ab
Skanska Oy
Työterveyslaitos
Wärtsilä Finland Oy
Väylävirasto

III - Suuntana maailman kärki (14 kpl)

Componenta Manufacturing Oy
Digita Oy
Ekorosk Oy Ab
ISS Palvelut Oy
Kiilto Oy
Kotkamills Oy
Lindström Oy
Nordkalk Oy Ab
Raumaster Paper Oy
Santasalo Gears Oy
Turun Korjaustelakka Oy
Umicore Finland Oy
UPM Plywood Oy
ViskoTeepak Oy Ab

 

Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, jossa tavoite on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva kehittäminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen. Foorumi on toiminut vuodesta 2003. Siihen kuuluu tällä hetkellä yli 400 työpaikkaa ympäri Suomen, mikä kattaa yli 16% työllisestä työvoimasta Suomessa. Foorumin toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.

 

Lisätiedot
tuotepäällikkö Tiina-Mari Monni, Työterveyslaitos, Nolla tapaturmaa –foorumin johtaja, tiina-mari.monni [at] ttl.fi (tiina-mari[dot]monni[at]ttl[dot]fi), puh. 050 433 1607

Nolla tapaturmaa –foorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Susanna Puumi, susanna.puumi [at] hus.fi (susanna[dot]puumi[at]hus[dot]fi), puh. 050 427 0260

www.nollis.fi
@Nollatapaturmaa

Jaa sisältö somessa!