Vinkit lempeään lomalle laskeutumiseen + 10 sympaattista joulukorttia

Vuoden viimeinen kuukausi on monille hektinen. Tiivistimme olennaisimmat vinkit stressittömään lomalle laskeutumiseen esihenkilöille, tiimille ja työntekijöille. Sen takia Työterveyslaitoksen joulukalenteri koostuu kolmesta luukusta, jotka päivittyvät kerran viikossa tälle sivulle. Vinkkien lisäksi löydät tältä sivulta 10 vapaasti ladattavaa työelämäaiheista joulukorttia työkavereiden, kollegoiden tai tuttujen ilahduttamiseen!
kuvituskuva

Kolmeluukkuinen joulukalenteri päivittyy kerran viikossa asiantuntijoiden vinkeillä

 • Ensimmäinen luukku 1.12. Miten esihenkilöt voivat auttaa työntekijöitä irtautumaan työtehtävistä hyvissä ajoin?
 • Toinen luukku 8.12. Miten työkaveri voi tukea lomalle laskeutumisessa?
 • Kolmas luukku 15.12. Miten työntekijä voi auttaa itseään irtautumaan töistä?

1. luukku: Esihenkilö, auta tiimiäsi hidastamaan työtahtia hyvissä ajoin 

 1. Ennakoi ja anna riittävästi aikaa akuuteimpiin työtehtäviin
  Tarvittavien työpanosten ennakointi säästää yllättävän kiireen syntymiseltä. Varaa riittävästi tiimisi työaikaa tärkeimpien tehtävien viimeistelyyn. Yhteinen muistilista auttaa hahmottamaan, mitä kenenkin tulee saada valmiiksi ennen lomaa.
  Puhukaa työyhteisössä myös siitä, mitä ei tarvitse tehdä, eli mitkä työtehtävät voi siirtää vuodenvaihteen jälkeiseen aikaan, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija ja psykologi Liisa Puskala. 
 2. Koordinoi loma-ajan poissaolot riittävän ajoissa
  Etätyömahdollisuus ja joustavat työpäivät auttavat rauhoittumaan vähitellen pyhien viettoon ennen varsinaisia lomapäiviä. Samalla ne kuitenkin haastavat sujuvan yhteistyön. Pyydä tiimiäsi merkkaamaan etä- ja lomapäivät kalentereihin hyvissä ajoin. Varaa tiimipalaverit vasta lomien jälkeiselle ajalle.
 3. Huomioi syyskauden onnistumiset
  Kun kokee olevansa taitava ja riittävä, on helpompaa suoda itselleen hetken lepo. Tuo yhteisissä keskusteluissa ilmi, että olet huomannut johdettaviesi ponnistelut.
   

2. luukku: Työkaverit voivat tukea lomalle laskeutumisessa 

 1. Rauhoittakaa viimeiset työpäivät palavereilta 

  On hyvä priorisoida yhdessä, mitkä asiat todella täytyy saada valmiiksi ennen lomaa ja mikä puolestaan voi odottaa pyhien yli. Töistä irtautumista helpottaa, jos lomanalkua edeltävät päivät on rauhoitettu palavereilta – erityisesti sellaisilta, joissa sovitaan tulevia työtehtäviä. 
   

 2. Varatkaa aikaa yhteiselle reflektoinnille ja kannustavalle palautteelle

  Välillä on hyvä pysähtyä sen äärelle, mitä kaikkea kuluneiden kuukausien aikana on saatu yhdessä aikaan. Keskusteluissa kannattaa tuoda ilmi erityisesti onnistumisia. Lomamoodiin voi olla helpompi laskeutua, kun kokee saaneensa jotain valmiiksi, kertoo Työterveyslaitoksen tutkija Anniina Virtanen.
   

 3. Virittäytykää yhdessä lomatunnelmaan

  Rento yhdessäolo ja yhteenkuuluvuuden tunne helpottavat pyhien viettoon laskeutumista. Voisitteko viettää yhteistä aikaa vaikka yhteisen joululounaan tai glögihetken merkeissä? Myös loman odotuksesta voi ottaa yhdessä ilon irti jakamalla ja fiilistelemällä lomasuunnitelmia

3. luukku: Rauhoita työkalenterisi hyvissä ajoin ennen lomaa 

 1. Pyri saamaan tärkeimmät työt valmiiksi
  Viimeiset työpäivät ennen lomaa ovat usein kiireisiä. Kesken jäänyt työ kuormittaa mieltä. Varaa riittävän ajoissa aikaa työtehtäville, jotka pitää saada valmiiksi ennen lomaa tai heti loman jälkeen. Näin nopeutat lomafiiliksen löytymistä. 

 2. Priorisoi työtehtäviä
  Kaikkia töitä ei tarvitse saada valmiiksi ennen vapaalle vaihtamista. Kalenteria on hyvä rauhoittaa jo hyvissä ajoin ennen loman alkua. Pohdi, mikä on oikeasti tärkeää, ja siirrä suosiolla osa työtehtävistä loman jälkeiseen aikaan, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Peter Peitsalo

 3. Siirrä läppäri ja työpuhelin pöytälaatikkoon loman ajaksi
  Tee tietoinen päätös, että annat itsesi ja muiden olla vapaalla loman ajan. Työvälineet voi poistaa näkyvistä hyvällä omallatunnolla. 

Ilahduta kollegoita tai tuttuja joulukorteilla