Kepeämpää syksyä sote-henkilöstölle!

Kun arki on yhtä muutosta ja tulipalojen sammuttelua, jaksamisen rajat säröilevät. Haastattelimme sairaanhoitopiirin esihenkilöitä työn ylipursuamisesta ja rajaamisen vaikeudesta.
-
Henkilökuva Minna Toivanen
Minna Toivanen
vanhempi asiantuntija

Kevät 2022 oli Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä haasteellista aikaa. Takana olivat koronapandemian tuomat uudet työt ja järjestelyt, suojautuminen virusta vastaan ja mittavat rokotusoperaatiot.

Samaan aikaan oli käynnissä laaja organisaatiomuutos, jossa organisaatio- ja päätöksentekorakenne muutti muotoaan, samoin toimet ja tehtävänkuvat. Moni esihenkilö löysi muutoksen myötä itsensä uudesta paikasta tai eri asemasta.

Lisäksi sote-alan työvoimapula vaikeutti toiminnan organisointia ja monen esihenkilön työtä. Ilmassa tuntui olevan väsymystä ja turhautumista, ehkä myös hieman katkeruutta. 

Haastattelimme Työterveyslaitoksen OLLAPPA-hankkeessa tuona muutosten keväänä 20:tä esihenkilöä sairaanhoitopiirissä. Haastattelujen teemana olivat työn ylipursuaminen ja työn rajaaminen.

Moni esihenkilö koki muutoksia kohdanneen organisaationsa työnkuvat, vastuut ja päätöksentekorakenteet epäselviksi. Oma organisaatio tuntui hierarkkiselta ja kömpelöltä. Työhön oli hiipinyt vaivihkaa uusia työtehtäviä, monenlaista sälää.

Toisaalta arjessa työ oli usein tulipalojen sammuttelua, eikä uuden yhteisen kehittämiselle, keskusteluille ja alaisten kohtaamiselle jäänyt riittävästi aikaa.

Pahimmillaan tekemättömät työt, riittämättömyyden kokemukset ja epäselvyys omasta työroolista hiipivät mielen mukana kotiin, menneet ja tulevat työasiat jäivät pyörimään päähän tai katkaisivat yöunet.

Tuli kesä. Kesälomasijaisia oli monin paikoin vaikea saada. Loma oli kuitenkin kaikille paikallaan tuon raskaan kevään jälkeen. Lempeä kesätuuli, jäätelö ja varpaat kylmään veteen. 

Syksy.

Ennen kesää tehdyissä haastatteluissa ilmassa oli haasteiden lisäksi varovaista toiveikkuutta paremmasta. Tilanne oli selkiytymään päin, uudet toimintatavat alkoivat pikkuhiljaa löytyä ja paluu normaalimpaan arkeen häämöttää.

Yhdelle muutos oli tuonut mukanaan uusia työtovereita, toiselle taas mahdollisuuden oppia uutta tai laajentaa omaa osaamistaan. Kolmas katsoi, että muutos voisi johtaa yhdenmukaisempaan ja oikeudenmukaisempaan toimintaan. Oltiin matkalla johonkin muotoutumassa olevaan, osin vielä tuntemattomaan. 

Toivon valoa ja kepeämpää syksyä kaikille sote-alalla työskenteleville!

 

Lisätietoja:

Olennaistamisella uudistumista, palautumista ja työhyvinvointia – OLLAPPA (tutkimushankkeen esittely)

Jaa sisältö somessa!