Mikro- ja yksinyrittäjät tasapainoilevat stressin ja palautumisen välillä

Yrittäjän vireystila on koholla keskimäärin 13 tuntia vuorokaudessa. Unta kertyy 7,5 tuntia vuorokaudessa. Onko uni tarpeeksi laadukasta? Miten palautuminen onnistuu?
-
Henkilökuva Satu Mänttäri.
Satu Mänttäri
johtava tutkija

Stressi auttoi esi-isiämme tarvittaessa valpastumaan ja toimimaan keskittyneesti ja tehokkaasti. Nopea reagoiminen ympäristön uhkiin oli henkiinjäämisen edellytys.

Nyt, 2020-luvulla, stressi mielletään usein tilanteeksi, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että voimavarat eivät riitä. Selviytymisen sijaan stressin vaikutukset voivat siis pahimmillaan olla päinvastaisia: ihminen ylikuormittuu, uupuu ja jopa sairastuu.

Riittävä palautuminen stressaavan tilanteen jälkeen tasapainottaa elimistöä, ja reserviin kertyy voimavaroja seuraavaa stressaavaa tilannetta varten. Stressin ja palautumisen tasapainoyhtälö on ajankäytöllisesti kuitenkin haastava. Elimistön palautumisjärjestelmät toimivat nimittäin stressivastetta hitaammin ja palautuminen vaatii enemmän aikaa.

Mikro- ja yksinyrittäjät eivät palaudu riittävästi

Keho reagoi stressiin ja palautumiseen fysiologisilla muutoksilla, joita voidaan mitata. Mikroyrittäjän tuottavuus ja työkyky (MYTTY) -hankkeessa saimme objektiivista mittaustietoa mikro- ja yksinyrittäjien stressireaktioiden määrästä ja palautumisen riittävyydestä yli 200 vuorokauden mittausten ajalta. Mittauksiin osallistui yrittäjiä Nivala-Haapajärven, Raahen ja Ylivieskan seutukunnista.

Normaali määrä stressireaktioita vuorokaudessa on 40–60 prosenttia. Mittausten perusteella yrittäjien stressireaktioiden määrä oli 57 prosenttia. Se on siis normaali tulos.

Yrittäjän vireystila on käytännössä koholla keskimäärin 13 tuntia vuorokaudessa. Silloin hänen elimistönsä on virittynyt sosiaalisille tilanteille. Toisin sanoen stressin määrä on hallinnassa, mikä auttaa yrittäjää suuntaamaan energiaansa oikein ja saamaan asioita tehdyksi.

Mutta entäpä kolikon toinen puoli? Palautuuko yrittäjä tarpeeksi?

Stressin vastapainoksi palautumista tulisi olla riittävästi, 25–30 prosenttia vuorokaudessa. Mittari näyttää mikro- ja yksinyrittäjille lukemaa 23,3 prosenttia. Vuorokaudessa palaudutaan 5,5 tuntia. Stressi ja palautuminen eivät ole tasapainossa.

Yrittäjät tarvitsevat lisää laadukasta unta

Vuorokauden aikainen palautuminen tapahtuu pääasiassa nukkuessa. Unen palauttavuus vaikuttaa suoraan vuorokauden aikaiseen stressin ja palautumisen tasapainoon.

MYTTY-hankkeeseen osallistuneet yrittäjät nukkuivat mittausten mukaan keskimäärin 7,5 tuntia vuorokaudessa. Vaikka unen pituus on suositusten mukainen, unen aikaisen palautumisen määrä ja laatu jäivät kohtalaiselle tasolle.

Koska palautuminen on työssä suoriutumisen ja menestyksekkään yritystoiminnan kannalta keskeistä, yrittäjän kannattaa panostaa laadukkaaseen ja palauttavaan uneen. Siinä asiassa pitää löytää hieman itsekkyyttä:

  • Tee nukkumisympäristöstäsi rauhallinen.
  • Mene nukkumaan ajoissa ja aina jokseenkin samaan aikaan.
  • Vältä älylaitteiden käyttöä ja rasittavaa liikuntaa noin 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Onhan asenteesi kunnossa? Muista arvostaa unta.

 

Lisätietoja:

Mikroyrittäjän tuottavuus ja työkyky – MYTTY (tutkimushankkeen esittely)

Yrittäjän työkirja hyvään elämään (Julkarissa)

Yrittäjän työkirja hyvään elämään (oppimateriaali)

Jaa sisältö somessa!