Turvallisuuden myytinmurtajat

”Onkohan tuossa puussa oravata?” sanoi satavuotias mummoni, kun hieman epäili jonkin asian paikkansapitävyyttä tai ihmetteli nykymaailman kotkotuksia. Pitkällä elämänkokemuksellaan hän ei helposti lähtenyt mukaan hötkyilyyn. Toisaalta pieni, huumorin sävyttämä uteliaisuus heräsi, ja oli pysähdyttävä asian äärelle tuumaamaan yhdessä.
-
Maija-Leena Merivirta
Maija-Leena Merivirta
erityisasiantuntija

Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tutkijoina, kouluttajina ja kehittäjinä kuulemme ja sanomme itsekin usein toteamuksia, joita saatetaan pitää jonkinlaisina yleispätevinä totuuksina.

Hyväksymme ne ilman sen kummempaa miettimistä: näin on ollut ja tulee aina olemaan. Toisaalta osa lauseista saattaa herättää kovastikin keskustelua, tunteita ja ajatuksia puolesta ja vastaan:

  • ”Työturvallisuus on asennetta.”
  • ”Meidän toimialamme on aivan erilainen kuin muut.”
  • ”Tapaturma johtui huolimattomuudesta.”
  • ”Nolla tapaturmaa on/ei ole mahdollista.”
  • ”Ei työ kuormita, vaan yksityiselämä.”
  • ”Viestintä epäonnistuu aina.”
  • ”Turvallisuus ensin – paitsi kiireessä.”

Kerran jäimme Nollis®-tiimin kesken pohtimaan näitä usein lausuttuja lauseita – eräänlaisia työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin myyttejä:

Mitä ne oikein tarkoittavat ja mistä ne kertovat? Mistä ne ovat tulleet? Minkälaisia uskomuksia tai ajatuskulkuja niiden taakse kätkeytyy? Mitä niistä ajattelemme?

Koska emme halua käydä tätä keskustelua vain pienellä porukalla keskenämme, kokoamme elokuun Turvallisuuden myytinmurtajat -verkkoseminaarissa yhteen eri alojen asiantuntijoiden ja osallistujien yhteisen parviälyn. Silloin saamme pysähtyä yhdessä pohtimaan näitä kysymyksiä.

Itse aion lähteä näihin päiviin mummoni viitoittamalla tiellä, avoimin ja terveesti epäilevin mielin – katsomaan, millaisia turvallisuuden oravia näistä puista mahtaakaan löytyä.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Jaa sisältö somessa!