Työpaikkatapaturmien määrä väheni vuonna 2020 – kattava aineisto nyt Työelämätieto-palvelussa

Suomessa sattui vuonna 2020 yli 86 000 työpaikkatapaturmaa. Tarkemmat tiedot näistä tapaturmista löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineistoa voi tarkastella monin eri tavoin määrällisesti tai ketjutettuna.
kuvituskuva: rakennusalan työntekijöitä
Pekka Varje
Pekka Varje
tutkimuspäällikkö

Työterveyslaitoksen mediatiedote 19.10.2022

Vuonna 2020 työpaikkatapaturmia sattui Suomessa 86 595. Määrä on yli 16 000 pienempi kuin edeltävänä vuonna (103 156).

– Korona vaikutti työn tekemisen tapoihin sekä tehdyn työn ja liikkumisen määrään. Tämä vähensi työpaikkatapaturmia monilla toimialoilla. Etä- tai hybridityön pidemmän aikavälin vaikutuksia tilastoista ei kuitenkaan vielä pysty näkemään, kertoo tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Eniten työpaikkatapatumia oli rakennustyöntekijöillä (11 131), hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöillä (8 918) ja konepaja- ja valimotyöntekijöillä (7 956). Kaikissa näissä ammattiryhmissä tapaturma kohdistui yleisimmin yläraajaan.

Työelämätiedossa työtapaturma-aineistoa voi tarkastella monipuolisesti ammatin, vahingoittuneen ruumiinosan, vahinkoa edeltävän tapahtuman, vahingon aiheuttajan ja vahingoittumistavan mukaan.

Määrien lisäksi kaaviot kuvaavat myös asioiden tapahtumajärjestystä. Aineistosta on rakennettu ketjuja, joita voi tutkia eri muuttajayhdistelmillä ja eri muuttujaluokitteluilla. Tämä ketjumalli selventää, että rakennustyöntekijöiden yläraajavammoja edelsi yleisimmin terävään esineeseen astuminen tai takertuminen. Tapaturman aiheutti yleisimmin aineet, tarvikkeet tai varusteet ja vahingoittumisen aiheutti yleisimmin leikkaava, karhea tai terävä esine.

– Tapaturmien ehkäisemisen näkökulmasta on tärkeää, että pystymme tunnistamaan usein samanlaisena toistuvien tapaturmien tapahtumaketjuja, kertoo Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Työelämätieto-palvelusta löytyy työpaikkatapaturmia kuvaavat kaaviot vuosilta 2014–2020. Kaavioiden taustalla on Tapaturmavakuutuskeskuksen avoin data. Aineisto on muodostettu vakuutusyhtiön korvaamista, palkansaajille sattuneista tapaturmista työssä ja työajalla. Yhteensä tapauksia on 687 000.

Tutustu aineistoon

Lisätiedot

  • Janne Sysi-Aho, tietokanta-analyytikko, Tapaturmavakuutuskeskus, janne.sysi-aho [at] tvk.fi, 0404 504 232
  • Pekka Varje, tutkimuspäällikkö, Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelu, pekka.varje [at] ttl.fi, 050 576 8236

Jaa sisältö somessa!